Ljudski odnosinajnovijeŽivot

To nije bila ljubav: 10 znakova da je vaša veza bila traumatičan odnos

Ljubav ili traumatičan odnos?

Da ste me prije godinu dana pitali da li sam ikada bila zaljubljena, ja bih, sa sigurnošću, rekla da jesam – 5 puta.

Prevela: Maja Dropić

elephantjournal.com

Neke od tih ljubavi još uvijek ostavljaju trag sramote na mojim usnama kada ih spomenem.

Tokom godina sam se često, u sebi, pitala: da li je to zaista bila ljubav?

Neke od tih veza su me odvele na par neželjenih vožnji kroz prevaru, ovisnost i zavisnost. Izgubila sam sebe, više od jednom, putujući ovim putevima, zaslijepljena ljubavlju.

Jednoj vezi sam se bezbroj puta vraćala tokom mnogo godina. Kada me je on prevario, emotivno slomio, slomio moje samopouzdanje, on je bio jedina osoba za koju sam željela da me utješi. On je znao šta da uradi i kaže kako bih se ja osjećala bolje – a ja sam u to vjerovala.

Da li sam se zbog ljubavi držala tako dugo nečega što očigledno nije bilo dobro za mene? Ili sam ja možda bila pod uticajem traume?

Naučila sam nekoliko stvari o traumatičnim odnosima koje su mi pomogle da vidim svoje prošle veze onakvima kakve jesu. Tačnije, ponašanja koja usvajamo i stvari u koje vjerujemo.

  1. Osjećamo ovisnost. Ne možemo ih ostaviti iz straha da bi nas to ubilo. Ne možemo biti bez njih bez obzira koliko štete nam to nanosi. Trebamo ih sve više. Trebamo ih da bol prestane – čak i bol koju je ta veza izazvala.
  2. Zavisni smo od njih da funkcionišemo, stojimo, dišemo. Izgubimo vjeru u sebe i samo nam oni mogu pomoći. Oni nas upotpunjuju.
  3. Kada zaista razmislimo, oni se nama zapravo i ne sviđaju. Ali nešto u nama nas tjera da idealizujemo njihovo postojanje u našim životima.
  4. Mi možda čak i pokušavamo da ih promijenimo. Možda bi sve bilo bolje kada bi stvari bile drugačije. Možda kada bi oni prestali raditi ovo ili ono, ne bi više bilo bolno biti sa njima. Pa se mi nastavljamo truditi, ostajati i čekati.
  5. Ne bismo željeli da naša djeca ili neko koga volimo postane kao što je ta osoba ili bude sa nekim poput te osobe bez koje mi ne možemo. A to nas zbunjuje.
  6. Mi odlazimo i ponovo se vraćamo. Tri, četiri, sedam puta. Mislimo da će ovog puta biti drugačije. Ali to se iznova i iznova ponavlja. Vjerujemo riječima, a ne djelima.
  7. Ponekad nam nešto u nama govori da to nije ljubav. Ali mi zapravo ne znamo razliku. Mi ni ne primjećujemo da naša lažna budućnost sa tom osobom postoji samo u našoj mašti. U našoj čežnji.
  8. Vjerujemo da su usponi vrijedni padova, iako je njih manje. Iako vas padovi uništavaju, dio po dio.
  9. Žrtvujemo svoje potrebe kako bismo usrećili drugu osobu, bez obzira koliko štete to nama nanosi.
  10. Osjećamo da smo sve zbližili više kroz krajnosti, raskide i teške periode nego kroz srećna vremena. Oni nas povezuju i daju nam razlog da nastavimo da se trudimo kako bismo spasili vezu. Već smo previše prošli, ne možemo samo baciti sav taj trud.

Vjerujem da kada mi napustimo naše toksične odnose i uvidimo šta to mi pokušavamo promijeniti, za šta se mi zapravo držimo, šta nas je privuklo i održalo tu – odvlačeći nas dalje od nas samih i držeći nas u blatu, zaglavljene – mi se približavamo onome što zaista želimo i zaslužujemo.

Učeći šta ljubav nije, samim tim smo korak bliže onome što ljubav jeste.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije