AktivizamFeminizamnajnovijeNaslovna vijest

Samra Šakanović Prgić svojim pisanjem i aktivizmom odaje počast bosanskohercegovačkim heroinama.

Samra Šakanović Prgić je jedna hrabra, odvažna i inspirativna žena, aktivistica, feministica i spisateljica.

Ružica Ljubičić

Dosad je napisala dvije knjige. Prva knjiga se zove „Posavka“ koja sadrži različite priče koje čitatelje tjeraju na suze, smijeh i duboko promišljanje.

Druga knjiga simboličnog naslova „Snaga žene“ je motivacijska knjiga sa životnim pričama i osobnim svjedočanstvima bosanskohercegovačkih heroina.

Autorica Samra je za Lola magazin podijelila svoja razmišljanja i iskustva o pisanju, aktivizmu i temi miješanog braka budući da je nedavno uplovila u bračnu  luku s Hrvatom.

„Od samog početka mog kreativnog stvaralaštva znala sam da moja prva knjiga neće biti i posljednja knjiga tog žanra, ali sam ubrzo postala svjesna činjenice da ću u jednom trenutku svog života morati zatvoriti to poglavlje.

U knjizi „Posavka” pisala sam o ženama iz mog grada i okolice, dok sam u knjizi „Snaga žene” predstavila dvanaest snažnih žena nastanjenih širom Bosne i Hercegovine.“- govori mlada spisateljica.

Samra ne želi stati na ove dvije knjige, stoga će završiti trilogiju jer želi odati počasti ostalim heroinama koje se bore s raznim životnim nedaćama. Za treću knjigu odlučila je odraditi ukupno stotinu intervjua sa sto snažnih žena koje trebaju i mogu biti inspiracija drugim ženama.

„Ovom prilikom pozvala bih i vaše čitateljeljice da mi se pridruže u stvaranju ove knjige, te da mi se jave s imenima i pričama snažnih žena koje oni poznaju, bilo da su to žene domaćice, aktivistice, političarke ili sportistkinje“- poziva Samra Prema mišljenju Samrinih čitalaca priča koja je privukla najviše pažnje je priča o mladoj majci Anđelki koja je u kasnim dvadesetima oboljela od raka dojke.

Bez obzira na njihove životne nedaće sve žene o kojima je pisala danas su uspješne poslovne žene, majke, poduzetnice, aktivistice – jednom riječju heroine.

Podrijetlo i aktivizam u malom mjestu

Samra je podrijetlom ste iz Velike Kladuše, živi u Orašju gdje je pokrenula neprofitno udruženje „Nela“.

„Udruga građana NELA Orašje“, čija sam osnivačica i predsjednica, je neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija koja radi s djecom, mladima i ženama.

U posljednje dvije godine volonteri Udruge – njih dvadesetak i ja radili smo na više od 200 projekata, radionica, javnih tribina, predavanja i priredbi u našoj lokalnoj zajednici.“- naglašava mlada aktivistkinja. „Nela“  je dobila ime je dobila po Samrinoj majci  i heroini Neli.

Samra smatra da je aktivizam mladih ključna stvar za napredak naše države. Ona volontira već deset godina, a iza nje su mnogi projekti koji su Samru izgradili kao ličnost.

Ljubav bez predrasuda

Samrina životna priča je vrlo specifična, naime Samra je udata za Hrvata. Svojim primjerom je pokazala da je moguća ljubav bez diskriminacije.

„Sve dok nisam vidjela rezultate istraživanja o postotku miješanih brakova u BiH, nisam bila svjesna koliko je to i dalje izuzetno kompleksna i teška tema o kojoj mnogi ne govore. Ja sam to što jesam, moj suprug je to što jeste i jedan komad papira to nikada neće promijeniti.

Ono što nadilazi sva ovozemaljska shvaćanja i ono za što i od čega živimo jeste ljubav, a ona ne zna za nikakve razlike“- naglašava Samra. Ona i njen suprug poštuju međusobne razlike i u potpunosti podržavaju jedno drugo u svakoj životnoj odluci.

„U ovih dvanaest godina koliko smo suprug i ja zajedno, najprije u vezi pa onda i u braku, niti jednom se nismo posvađali ili porječkali zbog naših  vjerskih uvjerenja, jer na kraju Bog je samo jedan, a mi ljudi smo odlučili podijeliti se.“- zaključuje mlada spisateljica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije