DogađajiKulturaLole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO događajimaRadoznala LolaZabavna Lola

Kafanski bluz i emotivni rolerkoster suza i smijeha Amire Medunjanin

Postoje u bivšoj Jugoslaviji razni umjetnici koji su svojim radom i talentom stekli kultne statuse među publikom od Triglava do Đevđelije, ali gotovo niko nije toliko u stanju da im dotakne dušu kao što to čini Sarajka Amira Medunjanin.

Jelena Računica Šatara

Njen glas u sevdalinkama i starogradskim numerama proizvodi kod slušalaca onu najčistiju emociju, koju jedino nećete osjetiti ako ste potpuno “mrtvi iznutra” (dead inside), što bi rekao Džoi Tribijani iz planetarno popularne serije “Prijatelji”.

Čak i ljudi, koji deklarativno nisu ljubitelji ovakve vrste melosa, a koji su odavno otupili na sve vrste nepravdi zbog svega što se izdogađalo u posljednjih 30-ak godina na području bivše Jugoslavije, ne samo da su pustili suzu kad su čuli neku od Amirinih interpretacija, nego ih nerijetko zadesi pravi očinji prolom oblaka.

Prijatelj, ljubitelj rokenrola osamdesetih, koji je odrastao na Novom valu i panku, pričao mi je jednom prilikom da se vozio sa poslovnog puta iz Bijeljine prema Banjaluci traživši neku iole “prihvatljivu” muziku na radiju kako bi prekratio vrijeme tokom vožnje.

Osim sijaset numera koje je okarakterisao kao “novokomponovano smeće” i popularna domaća “bljuzga”, naletio je i na razgovor Amire u zagrebačkom studiju o njenim iskustvima nakon što je poslije rata u Bosni i Hercegovini preselila u Split. Nije čak ni znao da je u pitanju pjevačica, ali ga je zainteresovala sama priča s obzirom da se u program uživo javila gospođa koja ju je primila u neku žensku dalmatinsku klapu, pa su se evociravši uspomene obje rasplakale, baš u skladu sa kišom, koja je u tim trenucima počela da pada u Semberiji.

Zagreb, 090718.
Amira Medunjanin, bosanska umjetnica i pjevacica sevdalinki.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

A kad je uživo u studiju Amira pustila glas pjevajući “Što te nema” slavnog pjesnika Alekse Šantića, priznao je da je najprije zasuzilo i u njegovom oku, da bi se potom pomalo stidljive kapi na obodu očiju pretvorile u žešću bujicu, zbog čega je bio primoran da stane pored puta kako ne bi izgubio kontrolu nad vozilom.

Danas je potpuno normalno da je muškarac emotivan i da se ne libi ni da zaplače, ali u pitanju je klasični muškarac “kerigrantovskog” tipa, vaspitan na način da je definicija muškosti u direktnoj suprotnosti sa emocijama.

U svoju “odbranu” posebno je istakao da je ta radio emisija na Prvom programu HRT-a dobila “Oskara” u Njujorku, bio je prolom oblaka i izvana, a i tih dana život ga nikako nije mazio iz raznoraznih razloga koji nisu za priču, što mu je donekle sačuvalo obraz (muški balkanski ego), iako je bez imalo sumnje bio “urnisan” Amirinim glasom.

Ta njegova priča pomalo podsjeća i na pjesmu Zabranjenog pušenja “Ibro dirka”, čiji sevdah izaziva lupanje glavom i lomljavu čaša, pa ne stigneš reći ni “bismilah” jer gađa direktno u srce iako je ovaj junak na kraju potpuno propao izgubivši sebe s obzirom da “raja traži veselo” i “ko će slušat’ tuđu muku”.

A kod Amire i kod današnje publike se sve nekako izokrenulo, raja baš hoće sevdah, želi da se rastuži, moguće da time izbacuje nakupljeni stres, vrag bi ga znao, ali kako god i šta god bila istina, njen glas nije s ovoga svijeta i predstavlja svojevrsni živi dokaz da postoji neka božanska energija u svemiru.

Na vama je samo da 8. jula dođete na Kastel, na predstojeći koncert u okviru “Banja Luka Festa”, da sjednete i uživate jer vam je rolerkoster emocija zagarantovan. Od smijeha do suza, a zbog Amirine duhovitosti i suza od smijeha.

Doduše, prema najavljenom reportoaru, ovoga puta neće biti sevdalinki već će Amira pjevati vanvremenske hitove legendarnog Tome Zdravkovića uz podršku tamburaškog orkestra iz Vojvodine.

A to vam je čisti bluz, ali ne s američkog juga, već iz beogradskih kafana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije