Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Šta sam naučila iz ljubavi prema emotivno nedostupnom muškarcu

Gledam u njegove oči.

Podsjećaju me na kristal akvamarin; one su blage i nježne plave boje, jak kontrast ostatku njega.

Maja Dropić

elephantjournal.com

On je oličenje tipične muževnosti – visok, ima bradu, mišićav, istetoviran, snažnih ruku i još snažnijeg uma.

Ponekad se pitam da li je on svjestan koliko je on zapravo lijep jer se on nikada ne čini sujetnim ili uobraženim.

On ima skromnu crtu koju su neka od najgorih životnih iskustava urezala u njegovu dušu, neka od njih je podijelio sa mnom, od nekih me je srce zaboljelo.

Sjedimo na njegovom kauču nakon još jedne epizode vrtoglavih loših emocija.

Nismo pričali sedmicu dana; Ja sam pobijesnila zbog svojih osjećanja prema njemu, osjećala sam se kao da me je oduvao cunami.

On je uradio ono što uvijek radi: povukao se – nazad u svoju emotivnu nedostupnu „mušku pećinu” kako bi se zaštitio. Ali dok smo sjedili jedno nasuprot drugom, energija je bila malo drugačija.

Kao da nas je konstantna borba umorila do momenta gdje smo oboje iscrpljeni, šalimo se i lagano – pomalo – otvaramo se jedno drugome.

Zezam ga „Osjećaš li nešto?”

On se smije, nešto teže nego inače i govori mi ono što već znam o ovom čovjeku, da ga njegove emocije do srži plaše – a to je nešto što lako mogu prepoznati i povezati se sa time.

Borila sam se, mučila samu sebe i plakala što nisam njegova osoba – u romantičnom smislu.

Prebacila sam svoj bijes na njega, stalno sam mijenjala svoje odluke, govorila sam ne kada sam mislila da; rekla sam zbogom iz prkosa bezbroj puta – kada reći zbogom nije bilo potrebno. Napravila sam milion pretpostavki umjesto da sam pitala pitanja. Takođe, izvinila sam se što su mu te stvari nanijele bol.

On mi kaže da mu je stalo; on mi kaže da sam mu nedostajala; osjećam iskrenost.

Razgovarali smo o patnji i haosu; on se izvinio što mi ne može pružiti ono što želim, dok me je uvjeravao u to što zaslužujem, i dovraga, za to imam samo poštovanje.

Pozvao me je da idem kampovati sa njim i njegovom porodicom; on je tu za mene – na najbolji način na koji zna.

Ovaj emotivno nedostupni muškarac me je podsjetio na sive dijelove života – stvari koje ne možemo posmatrati kao isključivo crne ili bijele.

Mora biti ovako, inače…

A ja sam otkrila koliko sam stroga u svom razmišljanju.

Koliko često mislim da nešto mora odgovarati ideji u mom umu ili mora biti odbačeno. A najbolji način da uvidimo da li to radimo jeste kada kada stalno mijenjamo naše odluke jer nismo pronašli onu koja nas ispunjava.

To me je ograničavalo; stvaralo je pritisak; to je bio moj vid okova. A većina toga je neki smiješni oblik „samozaštite” koji je nastao iz mojih rana, nesigurnosti i mog nedostatka ljubavi prema sebi.

Pažljivo sam slušala razgovor koji je našao dom u mojoj glavi, i ponavljalo se „nisam dovoljno dobra.”

Sve što mogu da uradim jeste da prihvatim da mi ovaj čovjek izlazi u susret onda kada može – i da se ponekad dovodi u neugodan i nezgodan položaj.

Obuzelo me je osjećanje da ja ne dobijam vezu kakvu želim i zbog toga sam odbacila povezanost koju smo imali.

Dopustila sam egu da odredi kako ću se ponašati.

A to je zapravo odbijanje: narušen ego i usmjeravanje ka nama samima – kako mi posmatramo svijet, kako se mi predstavljamo, i da li mi stvari radimo na osnovu straha ili ljubavi.

Ne kažem da mi trebamo odbaciti naše želje i potrebe. Ako se neko prema nama ponaša kao govno i nije tu za nas, mi definitivno trebamo okončati to i nastaviti dalje.

Ali shvatila sam da mi živimo u vremenu kada je to prva stvar koju radimo, a to nije uvijek ispravno, nije uvijek dobro, a ponekad nam pokaže kako mi bježimo od neugodnih stvari.

Nije uvijek sve jednostavno poput „blokirati” ili „ne blokirati”.

Dugo sam razmišljala o svom bijesu i shvatila sam da je to samo moja tuga – i da se trebam zalagati za sebe i dopustiti stvarima da budu ono što jesu ako želim da budem ponosna na osobu kakva jesam – a ne da pokušavam promijeniti stvari tako da odgovaraju onome što ja želim.

Svi se mi borimo, na različite načine, a moj emotivno nedostupni muškarac me je naučio vrijednosti prijateljstva. Kako mi u ovom ludom svijetu viđanja i veza često zaboravimo koliko jaka prijateljska ljubav može biti – kada se o njoj brinemo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije