KulturanajnovijeZabavna Lola

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji odmah

Šta god mislili o prvoj polovini godine, činjenica jeste da sada ulazimo u njen najbolji deo, jer se leto približava ubrzanim korakom.

Redakcija

buro247.rs

Foto: buro247.rs

Šta god mislili o prvoj polovini godine, činjenica jeste da sada ulazimo u njen najbolji deo, jer se leto približava ubrzanim korakom.

Temperature što se tiče, ono je praktično već tu, ali ćemo ga kalendarski sačekati još malo. Ipak, dugi sunčani dani su već sada i više nego idealna prilika za maštanje, planiranje letnjih putovanja na koja ove godine možemo(!!) da odemo, kao i malo više oblačenja u maniru kao da krstarimo italijanskom obalom.

Uz toplije dane, stižu i kratke haljine, laki materijali, gole noge, i puno sunca na koži i upravo zato, u potrazi za malo i modne i životne inspiracije, vraćamo se nekim od omiljenih letnjih naslova koji čine da se u trenutku prebacimo na obale Amalfija, ili zamislimo kako se u pravcu sunca ljuljuškamo na talasima Mediteranskog mora.

Možda još uvek ne možemo u Italiju, ali možemo da maštamo i obnavljamo gradivo ultimativno šik, nostalgičnih, letnjih filmova, tako da kad se granice otvore, već imamo isplanirano gde idemo prvo da oživimo letnja sanjarenja.

“UKRADENA LEPOTA”
Režija: Bernardo Bertolucci

Lokacija: Toskana, Castello di Brolio

Kultni naslov koji verovatno niste dugo gledali, i koji je sasvim zreo za obnavljanje. Lucy je mlada Amerikanka koja je zajedno sa svojom majkom posetila Toskanu kada je imala 15 godina i zaljubila se u ovaj italijanski region.

Četiri godine kasnije, nakon samoubistva svoje majke, vraća se u isto selo.

Planira da piše poeziju, uživa u letu, nauči nešto više o porodičnoj istoriji i pronađe dečka sa kojim se jednom pre četiri godine poljubila. Umesto toga, nalazi se gotovo opčinjena nedostupnim Alexom, a njeno putovanje joj donosi sasvim neočekivane lekcije o ljubavi. Što bi se reklo: najfinije od Bertoluccija.

“RASPRSKAVANJE”
Režiser: Luca Guadagnino

Lokacija: Ostrvo Pantelerija

Luca Guadagnino je nekrunisani kralj italijanskog leta na filmu, a jedan od tih dokaza je svakako i film “Rasprskavanje”. U originalu “A Bigger Splash”, film je nazvan prema poznatoj slici Davida Hockneyja i zasnovan na filmu Jacquesa Deraya “La Piscine” koji je premijerno prikazan u avgustu 1970. godine.

Psihološka drama u kojoj Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes i Matthias Schoenaerts čine prilično sjajan glumački tim. Pejzaži su fantastični, kuće i bazeni još bolji, a odevni komadi možda i najbolji.

Ovaj film je faktički drugi deo “Desire” trilogije, prethodi mu “I Am Love” iz 2009. godine, a sledi ga čuveni “Zovi me svojim imenom”, epitom italijanskog leta i romanse. Najiskrenija preporuka je gledati sva tri redom i zapisivati i modne i travel predloge.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije