KulturanajnovijeZabavna Lola

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji odmah

Šta god mislili o prvoj polovini godine, činjenica jeste da sada ulazimo u njen najbolji deo, jer se leto približava ubrzanim korakom.

Redakcija

buro247.rs

Foto: buro247.rs

“TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI”
Režiser: Anthony Minghella

Lokacija: Okolina Napulja, ostrva Iskija i Procida

Biti mlad, bezbrižan, imati prijatelje, biti dobro obučen, i biti okružen plavim morem i idiličnim pejzažem u suncem okupanoj Italiji – tako Tom Ripley zamišlja šta znači “la dolce vita” i nema nikakav problem da uradi šta god treba da to postane njegov život, stalno.

Legendarni psihološki triler u kom Tom Ripley (Matt Damon) jedino što želi jeste da život Dickieja i Marge učini svojim životom. Osim što je dinamičan (a i kultni naslov), ovo je verovatno i jedan od najboljih izbora za gledati ukoliko planirate imaginarni ili stvarni put na italijansku obalu.

Gwyneth Paltrow, Jude Law, i Matt Damon u lanenim komadima, svetlim bojama i preplanulog tena. Predivno, i ruku na srce lajfstajl koji svi želimo. Naravno, minus čudak gospodin Ripley.

“IL SORPASSO”
Režija: Dino Risi

Lokacija: Rim

Ako neko uspeva da uhvati samu esenciju leta, u bojama, oblicima, interakcijama ljudi, sveukupnoj atmosferi, onda je to sasvim sigurno, Dino Risi.

Dino u svojoj biografiji ima više filmova na sličnu tematiku, kao što su “Vikend na italijanski način” i “Siromašni ali prelepi”. Jedan od tih letnjih naslova je i “Il Sorpasso”. U pitanju je komedija iz ’62 godine, i pravo remek delo koje se smatra primerom tipičnog “commedia all’italiana” žanra.

Film prati dva čoveka koja se upoznaju u sred prevrelog avgustovskog dana. Bruno Cortona krstari ulicama grada, i upoznaje Roberta, mladog studenta koji se oduševljava lakomislenim, laganim životom koji Bruno vodi i odlučuje da ga prati ceo dan.

Njih dvojica napuštaju Rim, voze se kroz neverovatne prizore niz Via Aurellia i zapućuju ka obali Lacija i moru. Iskreno, sve ono što želimo od leta jeste da bude tako lako i nepredvidivo i da gde god da pođeš stigneš na more.

“RESPIRO”
Režija: Emanuele Crialese

Lokacija: Ostrvo Lampeduza u blizini Italije

Left to right: Valeria Golino as Grazia, Francesco Casisa as Pasquale, Filippo Pucillo as Filippo; Photo by Stefano DíAmadio

Grazia je samostalna, osvešćena, nezavisna, samohrana majka koja odbija da se povinuje društvenim granicama, ulogama i normama koje se nameću ženama na malom ostrvu gde živi.

Zbog toga, u zatvorenoj, konzervativnoj sredini važi za “otpadnicu” od društva i veoma uskoro stanovnici ostrva, njene komšije i “prijatelji” smatraju da je treba oterati sa ostrva da ne bi davala loš primer.

Kompleksna priča o izuzetno hrabroj i posvećenoj junakinji koja uprkos odbacivanju sredine odlučuje da ostane ono što jeste. “Respiro” ima prilično težak zaplet, ali i više nego prelep pejzaž koji malo umiri sve.

Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije