najnovijePorodicaŽivot

Majci koja je izgubila trudnoću i čeka svoju „duginu bebu”

Kada sam prvi put pobacila, prije gotovo 10 godina, postala sam dio zajednice žena koje su izgubile bebu.

Maja Dropić

herviewfromhome.com

To nije bio klub u koji sam željela da se učlanim. Sigurna sam da ste se isto osjećali. Niko ne želi da izgubi bebu.

Ipak, mi majke koje smo pretrpile takav gubitak brzo se zbližavamo. Sve smo mi pretrpile tugu kada morate reći zbogom dragocijenom životu. Ta zajednička bol nas spaja.

Vjerovatno ste čuli ljude da porede gubitak trudnoće ili bebe sa olujom. To je tuga ispunjena tamnim oblacima i suzama koje padaju poput kiše.

Neizbježno je da ste, ukoliko ste kao ja dio ovog neželjenog kluba, čuli izraz „dugina beba” – ljepota nakon oluje.

Vidjeli ste slike. Mame koje nose haljine duginih boja. Najave sa balonima svih duginih boja. Bebe na dekicama duginih boja. Stopala beba obojena duginim bojama.

Jednodijelni kompleti, mašne, kravate i ramovi za slike u bojama duge. Šta god da zamislite; postoji sve u duginim bojama za ove dugine bebe.

I sa razlogom je tako.

Dugine bebe su čuda, vrijedna slavlja.

A i njihove majke. To su vaše borbene prijateljice koje su se izborile sa nekim od najtežih trenutaka u životu.

Vi ste ih podržavale dok su se borile sa emocijama kada su pokušavale da opet zatrudne nakon gubitka. Povezao vas je očaj kada želite bebu, ali ste u isto vrijeme prestravljene zbog mogućnosti ponovnog gubitka. Poznata vam je nesigurnost, strah, briga i sumnja, jer ste i vi prošli kroz to.

Zbog svega toga, znam da slavite dugine bebe. Radujete se sa drugim majkama koje su izgubile trudnoću.

Vidite dugu za dugom i snažno volite ove bebe. One zaista donose boju, radost i sreću ovom svijetu.

Ali vi se i dalje oporavljate od vaše oluje – vaše oluje gubitka. Preispitujete iznova i iznova svaki pokret i svaku odluku od kada ste saznali da ste trudni ili od kada ste se rodili.

Razmišljate „Da li sam nešto mogla uraditi drugačije da bi moja beba sada bila ovdje sa mnom?” Teški oblaci su još tu, a suze koje padaju poput kiše još bole.

Osjećate se kao da ćete vječno biti zarobljeni u toj oluji i pitate se da li će vaša duga ikada doći.

Iako ste istinski srećne zbog majki koje dočekuju svoje dugine bebe, vi istovremeno patite. Ja znam tu bol. Zbunjujuće je i čak se osjećate krivima kada pitate „Gdje je moja duga? Zašto one dobijaju dugu, a ja ne?”

Moje drage majke, neću vam obećati duginu bebu. Voljela bih da to mogu. Međutim, kao što znate, to ne mogu. Bilo kako bilo, ja ipak imam neke želje za vas.

Nadam se da će oblaci tuge otići od vas, ostavljajući tako prostor za sunce u vašem svijetu i pružajući vam prijeko potrebnu toplotu i svjetlost.

Nadam se da će nešto unijeti boju u vaš život i dati mu neočekivane nijanse koje će dodatno istaknuti njegovu ljepotu.

Nadam se da ćete sami sebe vidjeti kao dugu, izvanrednu pojavu koja nastaje samo nakon oluje. Izdržali ste neopisivi gubitak i prošli ste kroz tugu koja slijedi.

Možda još uvijek pokušavate pronaći put iz tog nemira, ali nadam se da znate koliko ste jake, otporne i vrijedne.

Bilo da vaša budućnost uključuje duginu bebu ili neke druge kombinacije boja, u jedno možete biti sigurni: mi ćemo biti tu. Nikada nećete zaboraviti bebu koju ste izgubili, ali neće ni ova zajednica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije