DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaVauZabavna Lola

Najfascinatnije svjetske pozornice na otvorenom i među njima Kastel!

Ima nešto sasvim posebno u koncertima koji se održavaju u specijalnim ambijentima, na otvorenom. Ima nešto magično u tome kako samo okruženje može uticati na atmosferu i doživljaj koncerta.

Jelena Računica Šatara

Za vas smo pronašli neke od najfascinatnijih svjetskih bina koje su dio važnih istorijskih i kulturnih građevina, koje su same po sebi atrakcija, a zajednička im je najmanje jedna stvar – sve se nalaze ispod otvorenog neba, zbog čega je slušanje koncerata baš na ovim mjestima još posebnije.

Donosimo vam i ekskluzivne fotografije Kastela pred otvaranje prvog Banja Luka festa koji će zablistati u dosad neviđenom izdanju.

Red Rocks, Morrison, Colorado

Ova građevina se koristi kao mjesto za održavanje raznih manifestacija još od 1906. godine, ali je od 1983. godine kada je na tom mjestu nastupio popularni bend U2 i kada su na tom mjestu zapjevali „Sunday bloody Sunday“, ovo mjesto je postalo sveti gral među muzičarima, kad su u pitanju bine na otvorenom. Red Rocks nudi sadrži savršenu prirodnu ljepotu, još savršeniju akustiku zbog koje sve zvuči bolje.

Dalhalla, Švedska

Ovaj nevjerovatni prostor nalazi se blizu grada Rattvik, a zahvalnost za njegov nastanak i gotovo savršenu akustiku ide meteoritu koji je formirao jezero Siljan prije više od 360 miliona godina. Samo pozorište isklesano je od kamenoloma krečnjaka i sastoji se od vertikalnih stjenovitih zidova koji pružaju zvuke bez odjeka i bez ambijentalne buke. S obzirom na to da se nalazi na vrhu jezera, posjetioci, ali i izvođači često, poneseni sjajnom atmosferom znaju da uskoče i okupaju se tokom koncerta.

Théâtre Antique D’Orange, Provansa, Francuska

Nevjerovatan prostor, star više od 2000 godina spada u svjetsku baštinu zaštićenu od strane UNESCO-a i vrijedan je posjete bilo da dolazite na neki koncert ili ne.  Ovo masivno pozorište sagrađeno je od strane Augustusa, prvog rimskog cara i u njemu su se svakodnevno održavale razne manifestacije. Svojevremeno, baš ovo mjesto je bilo odabrano za mjesto održavanja evropskog Woodstocka, 1975. godine.

Dvorac Slane, Irska

Dvorac iz 18. vijeka sa pogledom na rijeku Boyne jedan je od najljepših pozornica na otvorenom, na svijetu.  Od 1981. godine, Slane je mjesto na kome nastupaju najpoznatije svjetske zvijezde pa su tu nastupali David Bowie, Bruce Sprugsteen, Bob Dylan, The Rolling Stones, Eminem… Interesatna je činjenica da se od 2016. može kupiti i jedinstveni irski viski koji se proizvodi upravo u ovom dvorcu.

Felsenreitschule, Salzburg, Austrija

Ne treba da čudi što grad koji je dao Mocarta ima nevjerovatno mjesto za održavanje koncerta na otvorenom čije ime na njemačkom znači „škola rocka“.  Prije tri vijeka, jedan nadbiskup je smatrao da bi jama koja je nastala od lomljenja kamena za salzburšku katedralu mogla biti savršeno mjesto za školu jahanja, za planinske vojnike, a korištena je i kao mjesto za borbu divljih životinja.  Danas se, upravo ta jama, koristi za koncerte, predstave i razne druge manifestacije.  Upravo iz ove dvorane je Von Trapp izmakao nacistima za vrijeme jedne od predstava.

Odeon Heroda Atičkog, Atina, Grčka

Niko ne može nadmašiti grčki kvalitet zvuka i akustiku koja se, na primjer nalazi u Velikom teatru Epidaurusa za koga je poznato da se paljenje šibica jednako dobro čuje na svih 13 000 mjesta. Još fascinatniji je Odeon Heroda Atičkog koji se nalazi na jugozapadnoj strani Akropolja. Ovaj intimni prostor koji sadrži 4680 sjedećih mjesta izgrađen je baš za muzička takmičenja, 161. godine, a tu se i dan danas održavaju spektakularni koncerti i predstave.

Tvrđava Kastel, Banja Luka

Svi koji su ber jednom prisustvovali koncertu na tvrđavi Kastel mogu posvjedočiti da ovo mjesto odiše posebnom energijom, kao i velika većina istorijskih građevina u ovom dijelu Evrope.  Tvrđava Kastel predstavlja najstariji istorijski spomenik grada na Vrbasu, a njegova funkcija je bila zaštita kotline Vrbasa od neprijatelja. Danas se na tvrđavi Kastel, pored ljetne pozornice koja je jedno od omiljenih mjesta za nastup brojnim zvijezdama iz regiona nalazi i igralište za djecu te prostorije Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Od 6. do 10. jula ove godine, Kastel će biti obučen u posebno, najglamuroznije ruho kako bi sa stilom dočekao posjetioce prvog internacionalnog festivala Banja Luka Fest. Kastel će, tačnije Velika scena Kastela, sutra zablistati u dosad neviđenom ambijentu zbog koga će publika doživjeti nesvakidašnje iskustvo muzičkog događaja, a mi smo imali tu privilegiju da ovaj veličanstveni prostor vidimo prije svih i donosimo vam ekskluzivne fotografije kako teku radovi postavljanja impresivne bine kakvu Banja Luka još nije vidjela.

A ovako će izgledati bina po završetku radova:

Na samom otvaranju festivala, 6. jula, nastupiće Stefan Milenković i “Camerata” Novi Sad, 7. jula Zvonko Bogdan s Velikim tamburaškim orkestrom, 8. jula Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra s dirigentom Mikicom Jevtićem, 9. jula Mariza, portugalska fado diva, a 10. jula Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije