DogađajiLjudiRadoznala Lola

Sport on the top – Kako su ujedinjeni sport i prirodne ljepote

S obzirom na to da su u Bosni i Hercegovini popularni i ljetni i zimski sportovi, naši sportaši našli su način da udruže neke od zanimljivijih outdoor disciplina.

Redakcija

Redbull.com

Foto: Darko Savić / Facebook

Darko Savić, najbolji bh. i jedan od najuspješnijih kajakaša svijeta, kaže da je tako i nastao „Sport on the top“, video projekat kojem je cilj promocija sporta i naših prirodnih ljepota, konkretno, planinskih vrhova, u ovom slučaju Jahorine.

„Nit koja veže kajak sport i skijanje je upravo podloga (voda), samo u drugom agregatnom stanju. Ovog puta ideja je bila da se iskoriste sve prednosti koje nam planina pruža, istina na neobičan način, jer je cilj da se spoji nespojivo, a to su, turno ski, kajak i ski alpine“, pojasnio je on.

Turno ski je, kaže Savić, vrlo atraktivna disciplina u svijetu sporta i rekreacije, a mnogi vrhunski sportisti je koriste u svom trenažanom procesu. Osim sportista, veliki broj rekreativaca uživa u turno skijanju. Na taj način, dodaje, obilaze planinu i unapređuju svoje psiho-fizičke sposobnosti.

„Ova disciplina je vezana samo za penjanja i može se reći da je bliža alpinizmu i planinarenju nego alpskom skijanju. Turno skijaš na skijama ima krzno koje dozvoljava klizanje samo u jednom pravcu (uz padinu). Ono što je zanimljivo je da nakon penjanja na vrh, skijaš skida krzno sa skija i može da se spušta niz osvojenu planinu. Naravno, bezbjednost je na prvom mjestu i ne preporučuje se skijanje po neoznačenim stazama“, pojasnio je Savić.

Kajak je, s druge strane, sport koji se veže za ljetnje aktivnosti i vodu, pa ni u ovom slučaju nije bilo drugačije.

Naime, Jahorina na vrhu ima jezero za vještačko osnježavanje i na ovaj način plan je bio da se iskoristi i u druge svrhe – veslanje.

„Kajak čamac svojim oblikom nevjerovatno podsjeća na sanke ili bob i to mu daje mogućnost klizanja po snijegu…Skijaš/veslač koji se penje uz planinu na jednostavan način može vući kajak za sobom (kao sanke), i u ovom slučaju imati cilj da dođe do vrha tj. jezera. S obzirom na to da je video projekat, cilj je bio da predstavimo najatraktivnije lokacije na planini. Ideja je bila da nakon penjanja na vrh prelazimo na drugu sportsku disciplinu na neobičnoj lokaciji za ovaj sport, a to je jezero na samom vrhu Jahorine. Nakon nekoliko veslačkih trikova na jezeru, možemo sa sigurnošću reći da niko nikad nije napravio ništa slično u svijetu, što je dalo poseban značaj projektu“, kazao je Savić.

Nakon „osvojenog jezera“ uz pomoć radnika na žičari (Žičar), kajak čamac vraćen je u podnožje planine uz pomoć korpe koja prevozi skijaše. Kajak čamac je težak svega 10 kg i dužine 2,60. Potom je uslijedila „trka“ čamca koji se vraća žicom i Savića kao skijaša u narednoj disciplini – „Alpsko skijanje“.

U priloženom video materijalu, pogledajte kako je to izgledalo.

RED BULL FINAL.mp4 from Milan Bajic on Vimeo.

 

Izvor: redbull.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije