Razno

Dženana Čustović: U mom životu ne postoje podjele ni granice

Ja sam sva mjesta na kojima sam provodila svoj život, ja sam sve knjige koje sam pročitala.

Razgovarala: Ružica Ljubičić

Foto: Privatna arhiva

Dženana Čustović je svestrana, pametna, kreativna mlada djevojka koja je privukla pozornost upečatljivim imenom na svom instagram profilu – yugoragazza. 

Dženana je završila preddiplomski studij Međunarodnih odnosa i europskih studija na Internacionalnom Burč Univerzitetu. Trenutno završava master na istom odsjeku u sklopu fakulteta za ekonomiju i društvene nauke. Nedavno se preselila u Zagreb. Za Lola magazin podijelila je svoja inspirativna razmišljanja o životu, jedinstvu, fotografiji, duhovnosti i životnim izazovima.

Često znam reći da ja Jugoslaviju živim. Na svu moju sreću, imam priliku odrastati u multinacionalnoj i multireligioznoj porodici. Pored toga, svi s koljena na koljeno bivamo učeni da su i prijatelji zapravo porodica. U mom  životu  ne postoje podjele ni granice.“, govori Dženana.

Dženana ističe da je svoju ideju Jugoslavije živjela unutar četiri zida. Dženana slavi sve praznike s velikom poštovanjem i ljubavlju. Dženanin život i djetinjstvo su zapravo spakirani u kofere. Njeno odrastanje još uvijek traje.

„Ja sam sva mjesta na kojima sam provodila svoj život, ja sam sve knjige koje sam pročitala. Ja sam svaki mali detalj ovog Univerzuma koje su moje oči vidjele, ja sam muzika koju slušam i ljudi s kojima svakodnevno dijelim dobro i loše.“, s  osmjehom naglašava Dženana.

Svoje posebne trenutke bilježi fotografijama koje nastaju spontano. Kroz fotografiju krade trenutke vječnosti,  sprema uspomene i emocije u kolaž svojih sjećanja.

„Volim fotografirati ljude jer su ljubav po sebi, bez njih nije  moguće iskusiti istu i prirodu jer je kroz nju najlakše uvidjeti milost i veličinu Gospodara svih svjetova.“, govori Dženama.

Dženana posebno ističe ljubav prema Sarajevu kojem se uvijek rado vraća. Ima jasno izražene stavove i o duhovnosti i religiji. Vjeruje da čovjek može osjetiti puni smisao religije tek kada je toga svjestan. Uzore u pozitivnoj vjeri je pronašla u majci  pokojnom pradjedu.

Zahvaljujući velikim životnim izazovima, pa tako i pandemiji Covida 19 , Dženana je doživjela jednu od većih prekretnica u životu.

„Oduvijek sam bila aktivistkinja i trudim se biti angažirana po pitanju NGO. Zahvaljujući iskustvu dobila sam priliku da se preselim u Tursku. Usred pandemije, dok je strah drmao čitav svijet  ja sam svoj život spakovala u kofer i otišla spašavati život morskih kornjača koje izumiru na obalama Turske.“, prisjeća se ova svestrana djevojka.

Dženana priznaje da je ljuti nepravda i da jako oštro reagira na nju. Izražava tugu zbog  patnji palestinskog naroda i smatra da je ovaj tragičan sukob prikaz našeg zajedničkog zla. Dženana kao i brojni mladi aktivisti otvoreno dijele podršku Palestinskom narodu.

„Prije svakog djela koji naumite napraviti, prije svake riječi koju naumite izgovoriti, sjetite se da će to biti odrednica u vašem životu Idite srcem i sve činite u skladu s njim jer, kada činite dobro, na kraju Vašeg sopstvenog puta, samo dobro vas može čekati tamo gdje stižete.“, mudro zaključuje Dženana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije