Ljudi s olovkamanajnovije

Jaffa trenutak – Snježana Maleš: Sreća ste vas dvoje

Iznova tražiš da te mazim i šapućeš da me voliš najviše na svijetu.

Piše: Redakcija

Snježana Maleš

Foto: Canva


A ja bih od sreće poletjela. Ponekad te krišom posmatram i pitam se čime sam zaslužila ovakvu radost. Ponekad mislim da sanjam i da ću se probuditi u onom životu prije tebe. Zar je postojao život prije tebe?

Zar sam postojala ja i imala neke druge želje, potrebe i misli koje nisu bile ti?

Znam da jesam. Ponekad nedostajem sebi takva, sebi dovoljna. Danas znam da nisam bila dovoljna. Jer ti si tu. I on je tu.

Ti, kao prekretnica i on, kao nastavak novog, ljepšeg života.

Posmatram vas oboje. Jednaki u mom srcu. Meni dovoljni. I ne znam kako sam živjela u onom životu prije vas.

Šest sati ujutro. Probudila me oštra bol i znala sam da je to tek početak nespavanja. Vodenjak je pukao, krajnje vrijeme za polazak. Prva pomisao: “Pusti me još malo da odspavam”. Još uvijek se zbog tebe budim noću. Otkrivaš se. Plašiš se mraka. Tražiš da te mazim i šapućeš da me voliš najviše na svijetu.

Dva dana u bolnici. Preduga bez tebe. Tužna sam i sretna istovremeno. Nisam sa tobom. Očekujem njega i plašim se. Kako ću ga voljeti? Moje srce je tvoje, kako ću ga podijeliti sa nekim drugim?


On dolazi na svijet, zatiče me nespremnu. Tek rođenog, spuštaju ga na moje gole grudi. Srce mu kuca uz moje. Pogledi nam se sreću, tek rođena ljubav se rasplamsava i sve moje brige nestaju. Ponovo pucam od sreće, plačem, zbunjena i beskrajno zahvalna.


Upoznajete se. Plašila sam se tog trenutka. Tvoje reakcije na ono što slijedi, na naš novi život, na nove uloge u našem pozorištu sreće. A ti, kao odrasla, sve razumiješ i puštaš da se i on uplete u našu mrežu zajedničkog grljenja. Ponosna sam na tebe.

“Mama, pusti ga, on je mali” – braniš ga i zaštitnički staješ ispred njega, dok on koristi priliku i ponovo se izvlači sa nestašlukom. U nekoj drugoj prilici dajem mu keks a on traži još. “Treba i mojoj Kaći”.

Spavate zagrljeni. Bezbrižni. Dječije nevini i čisti. Promeškoljite se, sudarite glavama i okrenete svako na svoju stranu.

Sutra ćete se okrenuti, svako svom životu ali znam da će onaj zagrljaj biti čvrst kad se sretnete. Da ćeš uvijek naći opravdanje za njegove postupke, dok on sa tobom bude dijelio radosne trenutke.

Sreća ste vi. Kad mi ne date da spavam. Kad me budite usred noći jer je neka strašna Babaroga u vašem krevetu pa iznova tražite da vas mazim i šapućete da me volite najviše na svijetu. 

Vi ste moj srećni trenutak koji traje zauvijek.

I ja vas volim najviše na svijetu.

Konkurs organizuju Lola magazin i Jaffa napolitanke

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije