Lole iz komšilukanajnovijeO ljudimaO životu

Marina Radoš: Dobra prijateljica će te zaključati u auto i derati se na tebe

Pričala mi je S. prije dva dana da je položila pravosudni ispit nakon što ju je njezina prijateljica, citiram, zaključala u auto i derala se na nju sat vremena.

Piše: Marina Radoš

Foto: Pixabay

„Vidiš li ti sebe? Čuješ li ti sebe? Jebena Harisa je advokat, a ti ližeš rane i tražiš razloge da budeš odvratna prema sebi!!! Možeš sve. Jebeno možeš sve“. Tako joj je nešto ponavljala. Harisa je u ovoj priči vjerojatno neka splavaruša koja je jedva završila fakultet pod sumnjivim okolnostima i budi susramlje u narodu kada progovori.

S. je u to doba svoje muke liječila šopingom, a pravosudni je gotovo otpisala. Svi su, osim nje očito, znali da ga može položiti, a samo jedna prijateljica morala je biti toliko zločesta da je nakon jednog zajedničkog sastanka sa strancima bukvalno zaključa u auto i očitala joj bukvicu.

Vjerujem da je to bila prava prijateljica. Ostali su se podijelili na one kojima je svejedno i one koji bi bili najsretniji da se taj pravosudni nikada ne položi.

Reći ćemo svi zajedno da ženama starijima od trideset godina ne treba čitati bukvice i da smo sve mi dovoljno odrasle da znamo što možemo i trebamo u životu. Međutim, znamo li zaista?

Jesmo li sigurne da nam ponekad ne treba dobra bukvica žene koja nas voli? Jesmo li sigurne da same sebe uvijek realno gledamo? Zar stvarno mislimo da uvijek o sebi sve znamo najbolje i da najbolje procjenjujemo svoje mogućnosti?

Da me neka prijateljica zaključa u automobil i nabroji mi sve ono što sam uvijek htjela napraviti, ali me spriječila lijenost, manjak samopouzdanja i vjere u sebe, vjerojatno bih se na nju ljutila dva dana. Zato što sam egoista.

Kad se dublje i bolje razmisli, žensko čitanje bukvica drugim ženama o stvarima koje su joj nekad bili ciljevi, vjerojatno je najbolji čin prijateljstva koji možemo zamisliti.

Mnogim ženama je dovoljan loš posao i toksična veza da potpuno izgube predstavu o samoj sebi. Loš posao i toksična veza koji traju duže od pola godine potpuno iskrivi, smanji i obezvrijedi sliku žene o samoj sebi. I tada djeluje, jebiga, samo majčinska bukvica koju izgovara prijateljica.

Zato, budimo zahvalne ženama koje su sposobne očitati nam bukvicu i probuditi nas iz letargije u koju smo upale misleći kako nešto ne možemo i ne zaslužujemo.

Jer bukvice mogu pomoći samo da se probudimo. Sve ostalo je opet na nama. Bukvica neće položiti pravosudni, završiti projekt, riješiti minus na računu i popraviti mašinu u stanu. Bukvica će nas samo trgnuti iz zone komfora u kojoj smo pomirene da ništa od navedenog niti možemo, niti trebamo, niti nam se da niti zaslužujemo.

I pripazimo. Bukvice se čitaju samo o stvarima koje su dobre za nas, a prijateljica od njih nema nikakve koristi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije