LjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

5 metoda kojim se služe gaslighteri

Gaslighting je oblik psihološkog zlostavljanja gdje se žrtvi uništava samopoštovanje kako bi se uspostavila moć i stekla kontrola nad njom.

Prevela: Sara Palija

Psychology Today

Foto: Canva

To je tehnika kojom se služe narcisi, ljudi sa asocijalnim poremećajem ličnosti, političari, vođe kulta, toksični šefovi, silovatelji i sl. kako bi naveli drugu osobu da preispita sopstvenu percepciju stvarnosti. 

Termin potiče iz istoimenog filma “Gaslight” u kojem lik supruga pali fenjer koji treperi, a potom poriče da se to dešava kako bi njegova supruga pomislila da je “luda”.

Gaslighting može dovesti do anksioznih poremećaja, depresije i postraumatskog stresnog poremećaja, kao i do hroničnog stresa koji vremenom može naštetiti vašem fizičkom zdravlju.

Dešava se na radnom mjestu, u politici i u bliskim odnosima. Ali kako to prepoznati? Za razliku od otvorenog maltretiranja, gaslighting može biti suptilan i veoma podmukao.

Kako prepoznati gaslightere?

Lažu o stvarima za koje znate da su istinite

Gaslighteri uspostavljaju kontrolu ili izbjegavaju suočavanje sa posljedicama svog ponašanja tako što sakrivaju ili iskrivljuju informacije. To mogu biti otvorene ili suptilne laži. Na primjer, partner koji vara poriče varanje čak i kada vi na njegovom telefonu vidite poruke sa drugom osobom koje jasno potvrđuju da se to desilo. Takođe, mogu tvrditi da se “ne sjećaju” da su uradili nešto što ste vi vidjeli ili da se situacija o kojoj govorite uopšte nije dogodila.

Optužuju vas da radite stvari koje oni rade

Galighteri se služe tzv. “projekcijom”. To znači da poriču svoje mane tako što ih traže u drugim ljudima čak i onda kada za to nema osnove. U situaciji partnerskog nasilja, nasilnik može izazvati bijes kod žrtve ponižavanjem, lažnim optužbama a kada se partner naljuti, tada kaže: “Nije do mene, ti galamiš i gubiš kontrolu.”. Projekcija im pomaže da smire grižnju savjest.

Nazivaju vas preosjetljivom, emocionalno nestabilnom i ludom osobom

Gaslighteri stalno ponavljaju kako nemaju nikakvih problema i da je problem zapravo u vama. Govore vam kako ste preosjetljivi ili da dramatično reagujete kada pokušavate da im objasnite kako vas tretiraju. Mogu i da spomenu vašim prijateljima i porodici kako ste vi emocionalno nestabilni kako bi vam spriječili podršku.

Trik kojim se gaslighteri služe na poslu je da vas isključe iz svih bitnih sastanaka i  mailova a onda negiraju da su krili sastanak od vas. Kada im se suprostavite optužuju vas da ste paranoični ili ljubomorni.

Stalno vas podcjenjuju

Gaslighteri uspostavljaju kontrolu tako što se fokusiraju na vaše mane. Ako im kažete svoje nesigurnosti oni će ih iskoristiti protiv vas. Pod parolom da vam pomažu, mogu vas dovesti do toga da preispitujete vaše sposobnosti. Oni će vas omalovažavati u javnosti ili ismijavati a onda tvrditi da su se “samo šalili”.

Na poslu forsiraju razgovore na temu vaših mana. Preuzeće vaše ideje a zatim vas optužiti da ste ljubomorni. Možda će vas nagovoriti da kupite nešto skupo, a potom kritikovati vaše potrošačke navike.

Gaslighteri vas mogu natjerati da se osjećate nesposobno tako da oni mogu preuzeti kontrolu nad finansijama. Mogu reći kako briga o novcu nije vaša stvar i da su oni bolji u tome.

Skreću sa teme

Kada im se obratite povodom njihovog ponašanja, često mijenjaju temu ili stvaraju kontranapad govoreći vam kako je nešto vaša krivica ili da ste vi zapravo problem. Mogu reći kako ste ih vi natjerali na takvo ponašanje zato što ste ih nervirali. Ne obraćajući pažnju na vaše brige. Preusmjeravaju razgovor na vaše mane ili stvoraju problem oko nečega što ste vi uradili. Osim toga, mogu se proturječiti svemu što ste rekli.

Omiljeni trik gaslightera je da se fokusiraju na ton vašeg glasa i riječi koje koristite više nego na činjenično stanje situacije. Optužuju vas da ste ljuti ili negativni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije