najnovijeNaslovna vijest

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića za silovanje!

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, ekskluzivno saznaje “Blic”.

Prenosimo: Redakcija

Blic

Foto: Dejan Živančević, Aleksandar Dimitrijević

“Blic” nije imao uvid u odluku tužilaštva te razlozi za odbacivanje krivične prijave još nisu poznati.

– Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu – rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeldove , advoakt Božo Prelević rekao je za Tanjug da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld prvo je svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznela tvrdnje da ju je silovao “moćnih iz filmske industrije”. Tek mesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine silovao stariji kolega – inače poznati glumac Branislav Lečić.

I Lečić i Štajfeldova su u martu ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice.

– To se desilo 7. maja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi “Dnevna zapovest” u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno… Išli na gostovanja, družili se. I u jednom momentu on je predložio da se vidimo, htela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sednem sa njim u kola… On je mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, on je mene odveo negde gde ja nisam znala gde sam, gde ja nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negde na obroncima Beograda, ja ne znam gde je to bilo, usred noći… I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla – rekla je Štajnfeld na saslušanju u Tužilaštvu.

Lečić je negirao sve optužbe i rekao da je nakon sedam sati ispitivanja “prošao poligraf”.

Štajnfeldova je u jednom intervjuu rekla da je nakon silovanja htela da se ubije i da je potom potražila pomoć psihijatra.

– Flešbekovi, bila sam preplašena, plačljiva, kad sam letela avionom imala sam napade panike, plašila sam se. Stimulansi mozga, audio ili vizuelni, činili su da moj mozak ne može da proceni situaciju i non stop sam padala u panične napade i mislila sam da će to tako biti celog života. Nije bilo šanse da to ikada ikome kažem, nije bilo šanse da ja radim svoj posao koji je moje zvanje i najveća pasija, što me je jako poražavalo. Nisam imala sebe, nikakve interne i eksterne, da kažem, oslonce. Nisam htela da se ubijem iz impulsa, nego sam jednostavno mislila da je to nešto najracionalnije što mogu da uradim. Nisam mogla da razumem da postoji bilo kakvo svetlo na kraju tunela – pričala je Danijela u emisiji “Insajder” pa dodala da je nakon svega odlučila da krene na lečenje.

Nakon toga u ovom slučaju usledilo je zatišje, a onda je za list “Nedeljnik” svoju ispovest dala glumica Merima Isaković koja je rekla da ju je 1978. godine, u vreme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Lečić seksualno uznemiravao. Ona je rekla da je spremna da svedoči protiv Lečića.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. “Opraštam ti”, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – istakla je ona za “Nedeljnik”.

Izvor: Blic

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije