DogađajiLjudinajnovijeRadoznala Lola

Novi trend: Sijeda boja kose kod mnogih poznatih ličnosti

Žene su naučene na strah od sijede kose, no na jednom od najpoznatijih filmskih festivala u Cannesu, Andie MacDowell, Helen Mirren i Jodie Foster hrabro su pokazale svoje sijede.

Prenosimo: Redakcija

Women in Adria

Foto: Canva

Iako je sijeda boja kose na neki način trend za generaciju Z već nekoliko godina, prirodno sijeda kosa kod starijih žena daleko je od trenda, naprotiv, smatra se neprivlačnom i predstavlja nedostatak. Ove poznate glumice svojom pojavom na crvenom tepihu dale su društvu povod za normaliziranje činjenice da žene sijede i da je i to dio života, ali i osim njih, mnoge poznate žene hrabro se pojavljuju pred kamerama sa svojim prirodnim bojama kose.

Početci pomaka: 2015. godina i farbanje mladih u srebrno

Značenje sijede kose počelo se mijenjati u 2015. godini i tada je na neki način počela njezina normalizacija. Te godine je Google Beauty Trend Report zabilježio porast pretraživanja pojma “srebrna kosa” za čak 234%, prenosi theguardian. Zahvaljujući ljudima poput Rihanne i Nicole Ritchie, mladi su se ugledali na njih te počeli svoju kosu bojati u sivu boju. Postala je trend na društvenim mrežama pa je siva kosa postala sve češća pojava, ali samo kod mladih. Normalizacija sive kose kod starijih žena nije započela tada, tada je to postao trend samo za mlade ljude, no pojava slavnih glumica na crvenom tepihu možda označava početak nove ere.

Možda je vrijeme da sijeda boja kose napokon normalizira

Na premjeri prvog prikazanog filma na festivalu u Cannesu “Annette”, 63-godišnja Andie MacDowell došla je s prosijedim gustim kovrčama. Pridružila joj se i 75-godišnja Helen Mirren koja je svoju sijedu kosu stavila u pundžu, a 58-godišnja Jodie Foster, koja je na festivalu dobila počasnu “Palme d’Or”, imala je raspuštenu kosu s nekoliko sijedih pramenova koji su joj krasili lice. Karantena je odigrala svoju ulogu u ovoj situaciji. MacDowell je u veljači za “Drew Barrymore Show” rekla da je morala pustiti da joj korijen kose izraste zato što tijekom karantene nije mogla ići kod frizerke. Sada je velika obožavateljica izgleda “srebrne lisice”!

Glumica iz filma “Beskrajni dani” u istoj je emisiji rekla da joj je obitelj pomogla oko odluke vezane uz prirodnu kosu. “Nisam farbala kosu i tada ste mogli vidjeti moje korijene, a kćeri su mi stalno govorile da izgledam loše. I ideja da mogu izgledati loše, zaista me privlačila”, rekla je 63-godišnja zvijezda. “Dakle, prihvatila sam to i uživam.” Također je rekla da svoju boju kose radije opisuje kao srebrnu, umjesto da koristi izraz sijeda kosa.

Mnoge slavne žene također su se priključile trendu, a neke od njih su Jamie Lee Curtis, Blythe Danner, Diane Keaton i Glenn Glose, a na našim prostorima, jedna od obožavateljica sijede boje je Jadranka Kosor.

Farbanje kose kao odgoda starenja?

Zašto se od žena očekuje da budu opsjednute “odgađanjem” starenja bojanjem kose, ako to većinu muškaraca uopće ne brine? Za muškarce je sijeda kosa normalizirana, dok za žene nije i tu dolazimo do pitanja zašto. Glumice su svojim hrabrim korakom pokrenule ovu normalizaciju i pokazale da i sijeda kosa može dobro izgledati, i da je, najvažnije od svega, potpuno normalna. Neodgodivo je sijediti, i starenje je normalan proces koji prolazi svaki čovjek. Možda je njihov čin potaknuo da se sijede žene počnu pokazivati i u časopisima, na televiziji ili u filmovima!

Izvor: Women in Adria

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije