FeminizamHrabra Lolanajnovije

Oglasila se Danijela Štajnfeld nakon odbacivanja prijave protiv Lečića

Srpska glumica Danijela Štajnfeld, nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu za silovanje protiv njenog kolege Branislava Lečića, izjavila je da ona ne mora nikome ništa da dokazuje.

Prenosimo: Redakcija

Nova.rs

Foto: Instagram

Kako je navela u objavi na Instagramu, želi da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje, kao i pravo na podršku.

“I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati”, napisala je Danijela Štajnfeld.

Danijela je poručila za “Nova.rs” da Tužilaštvo ne zna ili ne smije da vidi da ima dovoljno dokaza da se započne postupak.

“Tužilaštvo kao da ne želi ili ne sme da vidi da ima više nego dovoljno dokaza da započne sudski istražni postupak u slučaju koji ima mnogobrojne svedoke, uključujući i žrtve, kao i puno pisanih tvrdih (materijalnih) dokaza koji potvrđuju moju traumu izazvanu Lečićevim seksualnim nasiljem. Moji iskazi su originalno zapisani od strane psihologa, a datiraju od ranih dana posle samog silovanja, počevši od moje prijave psiholozima ‘Viktimološkog društva Srbije’, koju je sledila originalna prepiska sa njima. Priloženi su iskazi prijtelja kojima sam se poverila u prvim satima kad sam preživela i dočepala se slobode. Priloženi su i profesionalni izveštaji kliničkih psihologa iz nekoliko terapeutskih centara koji uključuju i bolničke i univerzitetske timove. Postoji veliki broj dokaza i svedoka o mom lečenju tokom godina u Americi, gde je na prvoj stranici svakog izveštaja, svake istorije bolesti, napisano da sam bila seksulno zlostavljena 2012. godine”, započinje Danijela i dodaje:

“Jedna od kliničkih psihologa je žena našeg porekla i govori srpski. Ona je u svom izveštaju 2014. godine navela da sam preživela seksualno nasilje od strane Branislava Lečića. To je bilo prvi put u Americi da sam rekla njegovo ime. Valjda zato što je naša žena, pa će znati ko je”.

Glumica ističe da se u pomenutom slučaju protiv Lečića javilo još mnogo svedoka koji su od glumca doživeli različite vidove nasilja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Danijela Štajnfeld (@danijelastajnfeld)

“Sada se, eto, javilo još svedoka, devojaka koje su doživele različite vidove Lečićevog nasilja, i čija svedočenja su ponuđena Tužilaštvu. Tužilac je odbio da ih sasluša”, tvrdi glumica.

“Da li je moguće da jedini zaključak koji mogu da donesem, jeste da je Tužilastvo pod pritiskom nasilnika i da ih se tužilac boji. Ja ne sumnjam da tužilac zna da ja nemam nijedan motiv da lažem ili izmišljam priče o tako strašnoj traumi, najstrašnijem napadu na moje ljudsko biće. Tužilac mi je, u vreme kada sam dostavila gomilu dokaznog materijala, čak i poručio da mi veruje”, otkrila je Danijela.

“Moram da naglasim da ja nisam bila ta koja je inicirala ovaj postupak. Tuzilaštvo je kontaktiralo mene posle medijskih objava o filmu ‘Zaceli Me’. Tuzilaštvo je nedeljama insistiralo da pristupim postupku. Ja sam odbijala jer nisam smatrala da je moguće išta postići i da sudski postupak u Srbiji može da doprinese mom daljem ili boljem zaceljenju. Na moja odbijanja i rečenicu ‘da mislim da naše pravosuđe nije struktuirano sa ciljem da razume žrtvu…’, isti tužilac mi je rekao ‘Danijela, niste fer…’.

Procesu sam potom pristupila u cilju da zaštitim žrtve Aleksićevog nasilja kada sam čula da će njegovi đaci preći u Lečićevu školu, znajući da bi to značilo da uskaču direktno u ruke drugog silovatellja. Takođe, shvatila sam da treba da dam glas žrtvama koje su za sada strahom primorane da ćute, jer im ćutanje i silovnje izgleda bezbednije od prijave nasilnika. I danas, dok ovo pišem, mnoge devojke i žene doživljavaju seksualno nasilje. Koliko nas je progovorilo? Samo šačica”, kaže Danijela za “Nova.rs”.

“Zašto samo tako malo? Upravo zbog ovakvih procesa u kojima tužilac ne želi da sasluša sva svedočenja. Zato još mnoge žrtve istog napasnika ostaju anonimne. Baš zbog ovakvih procesa. Ja ostajem zaceljena kako god da se ovaj apel za prava žrtava silovanja u Srbiji završi. Na nama kao pojedincima je da učimo iz ovog, na nesreću vulgarizovanog javnog slučaja i uočimo u čemu je problem. Na nama je da sada konačno razumemo sve razloge ćutanja žrtava koje nas okružuju, a koje bi, da ih danas pitate, negirale sve traume koje su proživele, lagale vas u oči, samo da ne dožive ovo što sam ja danas doživela. Sve što sam uradila u poslednjih devet godina, svaka odluka, svaka patnja, moj odlazak, moj film, svaki napor da preživim je dokaz traume tog silovanja. Ja ne moram nikome ništa da dokazujem.

Ja želim da žrtve imaju slobodu prijave nasilja i pravo pomoći i podrške. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojano. To mora da prestane. Zato ja neću stati”, završava hrabra Danijela.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld koja je Branislava Lečića optužila za silovanje, potvrdio je za Nova.rs advokat Božo Prelević, koji zastupa Štajnfeld. On navodi da je ta odluka nepravosnažna.

„Danijela ima pravo na prigovor. Mi ćemo iskoristiti to pravo i ići dalje“, naveo je Prelević u izjavi za Nova.rs.

Više javno tužilaštvo odbacilo je u utorak krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld, koja je Branislava Lečića optužila za silovanje, potvrdio je za “Nova.rs” advokat Božo Prelević, koji zastupa Štajnfeld.

Branislav Lečić, koga je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, a Merima Isaković za seksualno uznemiravanje, rekao je da se, uprkos tome što je očekivao da tužilaštvo donese odluku da ne pokreće postupak protiv njega “budući da nije kriv”, ne osjeća kao pobjednik.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije