MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaSponzorisano

10 savjeta za brži oporavak od COVID-19

Za neke pacijente koji su preležali infekciju virusom COVID-19 oporavak nakon akutne faze bolesti trajao je veoma kratko.

Redakcija

S druge strane veliki je broj pacijenata koji mjesecima nakon liječenja osjećaju čitav niz simptoma koji otežavaju svakodnevni život, a aktivnosti koje su se podrazumijevale sada predstavljaju fizički izazov. Kombinacija fizičke i nutritivne rehabilitacije neophodna je, a Hemofarm vam donosi 10 savjeta za brži oporavak od COVID – 19:

Pravilna i izbalansirana ishrana esencijalna je za zdravlje organizma, naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Potrebno je unositi dovoljno kalorija tokom dana kako bi se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Upravo zato oporavak od COVID-19 nije vrijeme za držanje restriktivnih dijeta, već je potrebno omogućiti oporavak organizma u što kraćem periodu.

Neophodna je suplementacija vitaminima i mineralima, jer hranom često ne možemo unijeti dovoljne količine, a naročito u periodu oporavaka nakon bolesti kakva je COVID-19 infekcija.

Odmarajte dovoljno jer u prvim danima oporavka od COVID-19 nivo energije može da se mijenja iz dana u dan, a napor može predstavljati i šetnja po kući, kao i obavljanje nekih uobičajenih radnji. Potrebno je i prilagoditi  aktivnosti na način da se očuva što je moguće više energije.

Vratite energiju kroz vitamine i minerale koji su nam neophodni za stvaranje energije u organizmu. Posebno je važna uloga vitamina B kompleksa, a Polivit B plus sadrži svih 8 vitamina B kompleksa koji djeluju sinergistički, uključujući i aktivni folat (L-metilfolat) i biotin. Neizostavna je i uloga magnezijuma.  Osim što učestvuju u energetskim procesima i metabolizmu hranjivih sastojaka, vitamini B kompleksa i magnezijum doprinose i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vodite računa o crijevnoj flori, posebno ako ste imali terapiju antibioticima. Probiotike nije dovoljno uzimati samo tokom antibiotske terapije, već nastaviti sa njihovim uzimanjem i par sedmica poslije, kako bi se crijevna flora oporavila i ojačao imunitet.

Oporavite čulo mirisa kroz olfaktorni trening koji se smatra jednom od najefikasnijih tehnika za ponovno uspostavljanje olfaktorne funkcije kod pacijenata, a podrazumijeva intenzivno mirisanje četiri vrste mirisa (ruže, limuna, bijelog luka i eukaliptusa) u trajanju od 5 minuta, dva puta dnevno, tri mjeseca. Alfa-lipoinska kiselina koja je veoma moćan antioksidans može pomoći oporavku čula mirisa.

Riješite se neprijatnog osjećaja u ustima koji pacijenti obično opisuju kao metalni ukus u ustima i kod nekih pacijenata se zadržava dugo nakon oporavka od COVID-19. Metalni ukus može biti posljedica povećanog lučenja kiseline u želucu i vraćanja kiseline u jednjak i u usnu duplju. Ispiranje usta (i sluznice nosa) rastvorom slane vode i/ili rastvorom sode bikarbone i intenzivno održavanje higijene zuba, desni i usne duplje može imati pozitivan efekat na smanjenje metalnog ukusa.

Ne zaboravite na vitamin D3, jer je suplementacija vitaminom D3 vrlo važna, kako u prevenciji COVID infekcije tako i u toku same infekcije i periodu oporavka.

Vodite računa o oporavku kostiju, posebno ako ste ležali duži period. Od gubitka koštane mase nakon preležanog COVID-19 u posebnom riziku  su osobe koje već imaju osteoporozu, žene u postmenopauzi i starije osobe. Oni bi trebali posebno da vode računa o adekvatnom unosu nutrijenata potrebnih za zdravlje kostiju i ostalim mjerama koje se koriste u prevenciji osteporoze (fizička aktivnost, jačanje mišića, prevencija padova). Uz odgovarajući stepen rehabilitacije i adekvatan unos proteina tokom oporavka od COVID-19 poželjan je i adekvatan unos vitamina D, vitamina K2 i minerala kalcijuma, magnezijuma i cinka.

Smanjite opadanje kose, jer je dominantan dermatološki znak COVID-19 kod pacijenata upravo gubitak kose koji je zabilježen kod približno 20% pacijenata. Gubitak kose može se pripisati telogenom efluviju (klinički gubitak kose) koji je posljedica virusne infekcije ili rezultirajućeg odgovora organizma na stres. Za zdravlje kose i kože  značajni su vitamini B kompleksa, pogotovo biotin i pantotenska kiselina, te od minerala cink.

Više savjeta za brži oporavak nakon Covid-19 infekcije možete pronaći na:  https://hfsavjetizarehabilitaciju.com/

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije