DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Završen je Filmski festival u Cannesu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke

Ovogodišnji Filmski festival u Cannesu donio nam je duplo uzbuđenje, praktično dozu za dvije godine pošto je prošlogodišnja izostala.

Redakcija

buro247.hr

Ovogodišnji Filmski festival u Cannesu donio nam je duplo uzbuđenje, praktično dozu za dvije godine pošto je prošlogodišnja izostala.

Pomnije nego ikad pratili smo sve što se zbiva, a sada već radimo liste filmova koje želimo pogledati čim prije. Sumirali smo dojmove i prenosimo vam najbolje trenutke koje ste možda propustili (a i ako niste, uživat ćete da ih pogledate ponovo).

ZLATNA PALMA

JULIA DUCOURNAU “TITANE”

Zlatna palma posljednji put je dodijeljena filmu “Parazit” režisera Bong Joon Hoa 2019. godine, a nakon jedne godine pauze ovaj put je drugi put u istoriji festivala otišla u ženske ruke (prvi put je to bila Jane Campion 1993. za svoj film “Klavir”.

Julia Ducournau dobila je nagradu za film “Titane” (a u gafu koji je zaprepastio publiku, Spike Lee je kao predsjednik žirija njeno ime kao glavnog dobitnika greškom pročitao na samom početku dodjele nagrada). Njen nasilan film podijelio je kritičare u dva tabora i neki ga hvale zbog originalnosti, a drugi kritiziraju kaotičnost.

Ipak, svi se slažu da u sebi nosi ogromnu energiju, a opisan je kao “horor tijela” koji se vrti oko glavne junakinje koja u svojoj glavi ima implantiranu pločicu od titana. Svakako jedva čekamo da ga pogledamo.

Zlatna palma: “Titane”
Grand Prix dijele filmovi: “A Hero” i “Compartment No. 6”
Nagradu žirija dijele filmovi: “Ahed’s Knee” i “Memoria”
Najbolja glumica: Renate Reinsve, “The Worst Person in the World”
Najbolji glumac: Caleb Landry Jones, “Nitram”
Najbolja režija: Leos Carax, “Annette”
Najbolji scenarij: Ryusuke Hamaguchi, “Drive My Car”
Camera d’Or: “Murina”, Antoneta Alamat Kusijanović
Zlatna palma za kratkometražni film: Tian Xia Wu Ya, Tang Yi
Posebna pohvala žirija za kratkometražni film: “Ceu de Agosto”, Jasmin Tenucci

Festival u Cannesu je festival crvenog tepiha isto koliko i filma pa se i ove godine mogao pohvaliti svojim posebnim miksom glumica, umjetnica ali i starleta i modela (uglavnom u Chopard nakitu).

Pored mora sirena haljina i onih u stilu grčkih boginja na koje smo realno već postali imuni, najzanimljivija izdanja ovaj put su nam došla od Europljanki poput Tine Kunakey u Valentinu, Charlotte i Jane, Isabel Huppert i sjajne Tilde Swinton, ali i muškaraca.

Chalamet, Spike Lee, Josh O’Connor i Almodóvar pokazali su nam kako se to savršeno pokazuje originalnost na crvenom tepihu, a da se ne postane karikatura.

NAJBOLJA HALJINA

BELLA HIDID NOSI SCHIAPARELLI 

Njene fotografije preplavile su svijet svega nekoliko minuta nakon što je zakoračila na crveni tepih u ovoj haljini i to s dobrim razlogom. Pluća od zlata govore sve, na svim nivoima (i pritom izgledaju kao art instalacija). Schiaparelli scores again!

NAJBOLJI TRENUTAK CIJELOG FESTIVALA: TILDA I TIMMY LOVE

Znamo da se radi o vrhunskim glumcima, ali ovo se ne može lažirati. Zaljubili smo se u energiju koja vlada između Tilde Swinton i Timotheeja Chalameta. 

O tome koliko jedva čekamo da pogledamo novi Andersonov film “The French Dispatch” ne treba ni govoriti.

NAJNERAZUMLJIVIJI TRENUTAK

SHARON STONE I DOLCE & GABBANA

Sharon Stone je miljenica festivala u Cannesu, na neki način i njegova dobra vila (kada se uzme koliko je vremena i energije posvetila amfARu). Posljednjih godina nije se na njemu pojavljivala toliko kao ranije pa je njen prvi iskorak na ovogodišnji crveni tepih očekivan s ogromnim uzbuđenjem ali…

Nasuprot naslovima koji hvale ovu haljinu s potpisom Dolce&Gabbana, ne možemo ne biti zbunjeni. Za nekoga ko je inače poznat po tome da uvijek pogađa u metu, nije nam jasna princeza baby blue instalacija s raznobojnim cvijećem koje podsjeća na krep bukete u izlozima ništa više nego što nam nije jasan teški crni eyeliner.

Na svu sreću, Sharon se već na sljedećem pojavljivanju vratila u svoju moćnu preciznu estetiku i na mjesto kraljice (i festivala i mode).

Završen je Filmski festival u Cannesu, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 38)

NAJBOLJI BEAUTY FESTIVALA

SIJEDA KOSA

Andy McDowell, Helen Mirren, Jodie Foster i Sharon Stone su se kao po dogovoru na crvenom tepihu pojavile sijede kose. Nikad glamuroznije i nikad samopouzdanije. Obožavamo!

Preuzeto sa: buro247.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije