najnovijeRadoznala Lola

Ovaj TikToker podijelio je najčudnije trendove ljepote kroz istoriju, a evo i 14 najzanimljivijih

Današnja industrija ljepote vrijedi 532 milijarde dolara i izgleda kao da naša potražnja za preparatima za poboljšanje izgleda nikada nije bila veća.

Maja Dropić

boredpanda.com

Današnja industrija ljepote vrijedi 532 milijarde dolara i izgleda kao da naša potražnja za preparatima za poboljšanje izgleda nikada nije bila veća.

Želja da izgledamo najbolje što možemo stara je koliko i sama istorija, a i u prošlosti ljudi su preduzimali velike rizike kako bi bili u skladu sa standardima ljepote svog vremena. Vjerujte mi, neki od njih su bili baš čudni.

TikToker Zakari Margolis prikupio je neke od najprivlačnijih, najopskurnijih i najopasnijih trendova ljepote koje je podijelio u seriji video snimaka na svom nalogu pod nazivom „Neobična istorija“.

Od Rimljana koji izbjeljuju zube urinom do žena iz 18. vijeka koje oblikuju svoje ogromne perike svinjskom masti, pitaćete se da li će današnji ljubitelji modnih trendova kao što su šminka koja izgleda kao da je ne nosite, laminirane obrve i jarko obojena kosa izgledati jednako otkačeno za par stotina godina.

*U 19. vijeku mnoge žene su jele smrtonosne napolitanke od arsena kako bi izblijedile i ujednačile ten. Neki od neželjenih efekata bili su rak, ćelavost i epilepsija. 1902. godine mogli ste u prodavnici kupiti oblande od arsena.

*Sredinom dvadesetih godina prošlog vijeka bronzani, preplanuli ten postao je popularan nakon što je Koko Šanel zaspala na svojoj jahti na Francuskoj rivijeri. Sunčanica je postala statusni simbol, jer su osobe koje bi oboljele od nje mogle sebi omogućiti sunčane odmore, posebno tokom zime.

*U srednjem vijeku čelo se smatralo najljepšim dijelom ženskog lica. Mnoge žene su uklanjale trepavice kako bi naglasile čelo, takođe, čupale su kosu i obrve kako bi postigle izgled dugog i ovalnog lica.

*Kako bi izbijelili zube, Rimljani bi ispirali usta urinom, posebno urinom koji je uvožen iz Portugala.

*U 18. vijeku, prije pronalaska laka za kosu, žene su koristile svinjsku mast za oblikovanje perika. Da, mast. Jedan od nedostataka bio je taj što bi perika doslovno postala gnijezdo pacova. Pokekad bi pacovi živjeli u perici sedmicama. Žene su morale da spavaju sa kavezima oko glave kako bi držale pacove podalje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije