Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Znala sam da će doći do prepucavanja prirodnih i “neprirodnih” žena

Tačno sam znala da će doći do rata između “prirodnih i neprirodnih” žena, nakon što je Kristina Kovač pokrenula akciju #prirodnažena.

Jovana Kešanski

luftika.rs

Na stotine njih (nisam brojala doduše) kačilo je svoje selfije bez šminke, čupave, s podočnjacima, nenaspavane, sa neofarbanom kosom, viškom ili manjkom kilograma, detaljno saopštavajući stanje sa celulitom, kičmom, borama, tempu farbanja izrastka i slično.

I ja sam uradila isto, vrlo zadovoljna što na taj način mogu da podržim borbu protiv gnusnih medija, dok nisam znala u šta će ovo da se pretvori.

Iz ove perspektive možda ne bih, jer ne želim da budem čak ni indirektni učesnik u bilo kakvom prepucavanju (posebno oko izgleda), ženskom ratu, nadjačavanju snaga koje će opet mediji, a zbog kojih je sve ovo i krenulo, iskoristiti za dobijanje klikova.

Već dva dana čitam komentare žena na ovu temu kao da postoji definicija prirodne žene, pa shodno tome možemo znati kako izgleda neprirodna.

Nisam zagovornik plastičnih operacija kojima se menja lični opis, solarijuma, veštačkih dodataka, ali volim da se šminkam, da se sredim, volim da treniram jer se tako oslobađam stresa, volim taj osećaj da sam zdrava, polenta, volim kad sam sebi lepa, ma kako drugima u tom momentu izgledala.

I to je valjda poenta svega, cele ove zajebancije koja se mogla očekivati kada su žene u pitanju. Zašto jednostavno kada može komplikovano?

Mediji koji su napravili čitavu zavrzlamu grubo narušavajući pravo jedne žene da na odmoru izgleda kako ona želi, opet su se izmigoljili.

Rekla bih da stoje sa strane i samo čekaju da neko nešto napiše o Kristini, pa da mu Kristina odgovori, da stavi skrinšot na svoj zid, pa da onda taj neko njoj odgovori, pa da se polemika razvuče u nedogled.

Dakle, materijala za medije na izvol’te kojima nije bio problem da najpre izvređaju Kristinu a da je potom nazovu ženom koja je pokrenula revoluciju.

Žalosno je što opet napadamo jedna drugu i što u 21. veku debatujemo o pravu žene da izgleda kako god hoće.

Neka mama sada sedi kraj deteta u bolnici i apeluje na ljude da pomognu njenom detetu da živi, neka žena negde trenutno trpi muževe šamare, neka žene negde bi otišla a nema gde, neka žena negde je pre godinu dana silovana, ali plaši se da izađe u javnost i to kaže, neka žena negde nema porodiljsko jer je dobila otkaz, neka žene negde danas je čula od šefa “Mačko”, neka žena negde ima postporođajnu depresiju ali niko joj ne veruje…

Ne umanjujem važnost ove akcije, ali sada je očigledno da mediji imaju samo materijal sadržan u sve otvorenijem prepucavanju “prirodnih i neprirodnih žena”.

Kristina je trebala da ih tuži, svaki onaj medij koji ju je uvredio, koji je stavio fotografiju sa njenim detetom. I to bi možda bila adekvatna kazna. Ovako gledamo sluzavost medija koji je jedan dan srozavaju a drugi dan veličaju.

Borba će se ispravno voditi onda kada svaka od nas koja je stavila #prirodnažena i svaka ona koja nije stavila # bude ono što jeste i živi dostojanstveno sa tim, bilo da su to šminka i zategnuto telo od ranog jutra, bilo da su to kilogrami i nehajna neofarbana kosa, ukoliko pričamo isključivo o izgledu jer se akcenat stavio na njega.

Prirodna žena je ona koja se oseća dobro u svojoj koži, ne menja je radi diktata društva i medija. Koja radi na sebi da joj bude lepo sa sobom. Koja NE MORA bilo kome da se dokazuje i objašnjava zašto veštačke trepavice ili zašto celulit ili zašto zategnuto telo.

Koja ne mora da bilo koga ubeđuje šta je prirodno a šta neprirodno. Koja živi svoju prirodnost i na mrežama i van njih.

Mediji se ovim nažalost neće zaustaviti, njihova ljigavost da od svega prave senzaciju prerasta sva pravila o informisanju i profesionalizmu.
Oni se stoga tuže. TUŽE.

Ne dele se njihovi naslovi, ni oni loši, ni oni dobri o izgledu.

I da ne bude zabune, drago mi je što je ova akcija pokrenula žene, nedopustivo je da se bilo ko zbog svog izgleda izlaže ruglu, ali mi se ne dopada što je otišla u pravcu koji opet od žena pravi “vučice” koja jedna drugoj kidaju meso dok neko drugi profitira.

Preuzeto sa: luftika.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije