LjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Istorijske ličnosti za koje niste znali da su bile LGBTQ+

Postoji ona čuvena rečenica “istoriju pišu pobednici”, ali za potrebe ovog posta ću je preimenovati u “istoriju pišu strejt ljudi”.  Ili su je bar nekada pisali.

Prenosimo: Redakcija

Mademoiselle S.

Foto: Canva

Kako se svet otvara za queer osobe tako i otkrivamo više o čuvenim ljudima koji su ne tako retko bili drugačije seksualne orjentacije.

Pozdrav dragi ljudi. What’s up? Nije me bilo neko vreme iskreno prvo je moje mentalno zdravlje o kome ću vam pisati već a onda su krenule i ogromne vrućine. Kako se osećam malo bolje psihički a i kako mi klima opet radi tu sam sa novim postom! Takođe teme koje sam planirala da obradim tokom prajd meseca obradiđu tokom narednih nedelja meseci svakako jer mislim da vrede. Ovaj post bio je deo prajd meseca jer ako niste znali ja lično sam biseksualka tj. rod i pol ne igraju ulogu u mom životu već me privlači osoba kao individua.  Mislim da će vam ovaj post biti interesantan. I da nema ličnosti poput Oskara Vajlda ili Aleksandra Velikog jer ozbijno svi znamo da su bili gej! Takođe ako mislitte da su ljudi oduvek bili strejt i da je drugačija seksualna orjentacija “bolest” prestanite da čitate sada jer niste upravu i ovde se LGBTQ ljidi podržavaju.Bez većeg odugovlačenja,

Let’s go!

GAJ JULIJE CEZAR

Poznato je da je Cezar imao vezu sa kraljem Nikomediasom IV, koji je bio vladar azijske provincije Rimske teritorije koja se zvala Bithinija i često su ga ismejavali jer je bio submisivna uloga u njihovoj vezi. Sudeći po istoričarima nakon jednog od Cezarovih trijumfa njegovi vojnici su pevali: “Cezar je možda osvojio aulus alii Nikomodes je osvojio Cezara”. Određeni političari su ga ismevali i nazivali “kraljicom Bithinije” što zapavo pokazuje kolika je istorija homofobije.

Osim ove veze postoje tračevi da je imao i jednu sa svojim inžnjerom Oktavijanom koji će kasnije postati Augustus prvi car Rimskog Carstva.

VIRDŽINIJA VULF

Iskreno ako ste čitali roman “Gospođa Dalovej” koji u svojoj niti negde i ima lezbejsku vezu kao temu ili bar romantična osećanja između žena onda vas ovo ni ne iznenađuje. Feministička ikona i jedan od najvećih autora svih vremena je bila udata za Leonarda Volfa dok je istovremeno imala vezu sa autorkom Vitom Skacivil-Vest, otvorenom biseksualkom. O ovoj vezi i svom braku u svom dnevniku Vulf je napisala “istina je da postoji soba za mnogo veza”. Njena knjiga “Orlando” je kako se veruje ljubavno pismo njenoj vezi sa Vitom. Vitin sin je opisao knjigu kao “najduže i najšarmantnije ljubavno pismo lterature”.

VILIJAM ŠEKSPIR

Ideja da je najveći dramaturg svih vremena bio vir je istorijski oduvek bila kontraverzna tema ali mnogi eksperti i izučavatelji njegovog dela (uključujući i legendarnog glumca Iana Mekelena) veruju da je ovo tačno. Mekelen je jednom i rekao “ima nešto u kompleksnosti njegovih komedija i prerušavanjem u suprotan pol. Šekspir je očigledno uživao u tome da spava kako sa muškarcima tako i sa ženama”.

Na kraju sam Šekspir nam je dao termin “drag” i sam on je često igrao ženu u prestavama pa je ova tvrdnja veoma verovatna.  Istraživanja pokazuju da je on definitivno bio biseksualan jer su njegove sonete mnoge otvoreno namenjene ženama dok su druge jednako tako otvoreno namenjene muškarcima. I takođe, a ovo je samo moj stav mnoge njegove drame zaista imaju podtekte koji aludiraju na homoseksualnost.

ELENOR ROZEVELT

Bivša prva dama SAD-a je bila posvećeni humanitarac i borac za ljudska prava kao i član komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava kako tokom vremena dok je bila u Beloj kući prva dama tako i nakon toga. Tokom vremena dok je bila supruga predednka Frenklina D. Rozevelta, Elenor je imala romansu sa novinarkom Lorenom Hičkok, prvom ženom koja se pojavila na naslovnoj strani Njujork Tajmsa. Skoro 4000 njihovih pisama govore o njhovoj romansi. U jednom od pisaama je Rozevelt napisala “Oh bilo je tako divno čuti tvoj glas, bilo je tako neadekvatno da ti kažem šta mislim, Džimi je bio blizu i nisam mogla da ti kažem volim te, obožavam te (sve na francuskom napisano) kao što sam želela, ali uvek imaj na umu da ti to govorim i da idem na spavanje misleći o tebi i našim malim razgovorima”.

LEONARDO DA VINČI

Valter Isakson, Da Vinčijev biografer opisuje Da Vinčija kao “gej, vegetarijanca, levorukog, koga je lako ometi i vrlo često jeretika”. Isakson govori da među Da Vinčijevim mnogim vezama sa muškarcima neke od najintminijh su bile sa njegovim studentima Salaijem i Melezijem. Takođe je jako dobro poznato da je portret Isusa Hrista kakav danas znamo zapravo naslikan po uzoru na jednog od muškarca sa kojim je spavao.

Izvor: Mademoiselle S. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije