DogađajiLjudiMjestanajnovijePojave

Ni nemačke gimnastičarke ne žele da nose izazovni triko

Sportistkinje kažu da je vreme da njihovi uski, izazovni trikoi odu u istoriju.

Redakcija

superzena.b92.net

Tim nemačkih gimnastičarki ponovio je poruku koja se sve češće čuje – vreme je da se zaustavi seksualizovanje sportistkinja.

Prvo su to rekle rukometašice iz Norveške koje su se pobunile zbog toga što su u obavezi da nose bikini gaćice, a sada su to isto ponovile i nemačke gimnastičarke.

Gimnastičarke su se na treningu pojavile odevene suprotno tradiciji, a sve u znak borbe protiv seksualizacije ove sportske discipline.

Tako su gimnastičarke na Olimpijskim igrama u Tokiju obukle kombinaciju trikoa i helanki, što je potpuno drugačije od tradicionalnih trikoa koje inače nose.

Nakon što su dobile pohvale i odobravanje od koleginica iz celog sveta, dogovoreno je da će same odlučiti šta će nositi na kvalifikacijama – da li će to biti dres, kombinacija trikoa i helanki ili tradicionalni triko.

“Želimo da dokažemo da svaka žena treba sama da odluči šta će obući. To ne znači da više ne želimo da ikada obučemo tradicionalnu opremu. To znači da želimo izbor, jer je to odluka koja se menja na osnovu toga kako se osećamo i šta želimo. Na dan takmičenja ćemo odlučiti šta ćemo obući” – poručila je Elizabet Seic, jedna od takmičarki.

Za žene je standardni dres triko koji može da ima duge rukave, a može da bude i bez rukava. Odeća koja pokriva noge je dopuštena pravilnikom o gimnastici, ali se do danas koristila samo iz verskih razloga.

Treneri stoje iza njihovih odluka i žele da se takmičarke osećaju najudobnije i najsigurnije moguće.

Preuzeto sa: superzena.b92.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije