najnovijePorodicaPraktična LolaRadoznala LolaSponzorisano

Mi smo odgovorni za budućnost naše djece – Kako vaspitati srećno dijete?

Kada pitate roditelje šta u životu žele svojoj djeci, najveći procenat njih će reći kako žele da im djeca budu srećna

Redakcija

Zvuči jednostavno, zar ne?

Zdravlje i sreća djece je ono što je roditeljima najvažnije na svijetu, a u današnje vrijeme svijet je takav da više od dvije trećine odraslih tvrdi kako su zabrinuti upravo za to.  Danas postoji mnoštvo tekstova koji govore o tome kako da vaspitamo pametnu i uspješnu djecu, a malo je onih koji se bave savjetima kako vaspitati srećnu djecu.

Ponekad je teško dokučiti šta je to najbolje za djecu, šta će im biti sjajna baza da u budućnosti budu srećni.  Mi imamo nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći.

Na prvom mjestu, poradite na svojoj sreći

Ironično, ali prvi korak koji treba da učinite da biste vaspitali srećno dijete jeste da budete malo sebični.  Ukoliko ste vi konstantno neraspoloženi, nesrećni i pesimistični ni vaše dijete neće biti srećno i zato se pozabavite sopstvenom srećom.  Za početak provodite više vremena sa prijateljima ili radeći ono što najviše volite.  Nemojte žrtvovati svoje užitke zbog posla ili zbog nekih drugih obaveza. Veoma je važno da se često smijete i šalite u prisustvu svoga djeteta, da budete pozitivni i da radite stvari koje volite.

Naučite ih kako da stvaraju veze

Prijateljske ili partnerske veze su jako bitne u životu, ali koliko roditelja se posveti tome da svoju djecu nauči kako da izgrade zdrave veze? Za ovo vam nije potrebno previše truda, za početak je dovoljno da djecu učite da s vremena na vrijeme učine nešto lijepo za druga ili drugaricu i da im razvijate empatiju.  Ukoliko budu znali kako da ostvare bliske i zdrave veze, sigurno će biti srećni.

Očekujte trud – ne savršenstvo

Vaša očekivanja od vaše djece uveliko mogu uticati na to u kakve će osobe odrasti i zato se potrudite da ih snizite i da ih postavljate u skladu sa mogućnostima vaše djece.  Zahtjevajte trud, ali nikako ne težite ka savršenstvu, posebno ako dijete nema kapacitet. Svjesni smo da je veoma teško sopstveno dijete gledati objektivno, ali to je ključ.

Naučite ih optimizmu

Da, optimizam je nešto što se uči i nešto što dijete mora vidjeti na primjeru kako bi moglo primijeniti u budućnosti.  Optimizam je jusko povezan sa srećom i gotovo da se može izjednačiti.  Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji su optimistični postižu bolje rezultate na poslu, u školi i na sportu, da su zdraviji i duže žive, imaju bolje brakove i manje su im šanse da pate od depresije i anksioznosti.

Usadite im zdrave navike

Veoma je važno da djeci od najranijeg životnog doba usađujete zdrave navike, da ih učite kako da se zadravo hrane, kako da budu fizički aktivni i vode računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.  Jedan od načina da to postignete jeste da obraćate pažnju na to šta jedu, koliko se kreću i kako spavaju.  Iako je ponekad veoma teško djecu natjerati da unose dovoljan broj vitamina kroz hranu neophodno je da na vrijeme nauče kako moraju uzimati suplemente koji će im obezbijediti sve što im je neophodno za zdravlje.

Naša topla preporuka je  GE KIDS – kompleks moćnih antioksidanata koji poboljšavaju imunitet djece, preporučuje se djeci sa oslabljenim imunim sistemom, kod česte upotrebe antibiotika, kod upalnih procesa, djeci koja su sklona alergijama.  Više o proizvodu pročitajte OVDJE.

Učite ih samodisciplini

Mnogi kažu da je za uspjeh u budućnosti bitnija samodisciplina nego inteligencija i zato je veoma važno da svoju djecu od malih nogu učite kako da se kontrolišu, kako da odolijevaju iskušenjima i ignorišu stvari koje ih ometaju pri obavljanju nekog posla.

Dozvolite im da se igraju

Iako je važno da djeca imaju obaveze, da idu na vannastavne aktivnosti i da uče, jednako, ako ne i važnije je da imaju dosta vremena za igru.  Djeci treba dozvoliti da budu djeca i da povremeno ne rade ništa, odnosno samo ono što ih u to trenutku čini srećnima.  Nije važno da li je to igranje igrica, crtanje, trčanje ili nešto treće.

Provodite vrijeme zajedno

Ponekad je dovoljno da se prisjetite savjeta svoje bake koja je insistirala na zajedničkim ručkovima i večerama i da ih primjenite na svojoj djeci.  Jednostavne, tradicionalne stvari će vašu djecu učiniti srećnijom nego što ikada možete zamisliti.  Šetajte, spremajte doručak zajedno, posjećujte rodbinu, sve su to sitnice koje će vaše dijete pamtiti i koje će mu u budućnosti, kad ih se bude prisjećalo, izmamiti osmijeh na lice.

Na kraju krajeva, to je nešto što će vaša djeca prenijeti na svoju djecu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije