Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijest

Kako da kažete partneru da niste raspoloženi za seks

Mnogim parovima su emocionalna povezanost i seksualna intimnost dinamički povezani, pa poteškoće u jednom području često negativno utiču i na drugo.

Prevela: Maja Dropić

blogs.webmd.com

Takođe, odnos između seksa i emocionalne povezanosti može biti različit za svakog partnera. Nekim ljudima se želja za seksualnošću javlja kao rezultat osjećaja emocionalne povezanosti.

Dok je drugima, možda zbog njihove prošlosti, fiziologije i načina ponašanja u vezi (njihove posebne ljubavne mape), seksualnost način na koji pronalaze put do emocionalne ranjivosti.

U vezama je često jedna osoba seksualni incijator, bilo zbog tradicije, kulture, pola ili možda zato što taj partner voli da traži pažnju putem dodira, naklonosti i seksa.

Partner koji preuzme ulogu inicijatora seksualnih odnosa češće snosi teret koji dolazi sa odbijanjem.

Foto: Canva

Započinjanje seksa zahtjeva takvo rizikovanje i otkrivanje sebe u primitivnim potrebama, da zanemarivanje ili odbijanje seksualnog čina može biti veoma bolno.

Istraživanja su pokazala da pozitivan odgovor na prijedlog seksualnih odnosa snažno doprinosi srećnom braku, te da odbijanje ili ignorisanje može nanijeti ozbiljnu štetu vezi.

Svaki partner koji započne seks nada se pozitivnoj, uzbuđenoj reakciji svog ljubavnika. Ali ponekad ta seksualna ponuda ne dođe u pravo vrijeme ili nije dobrodošla s obzirom na raspoloženje druge osobe ili stanje partnerskog odnosa.

Srećom, sve dok smo iskreni, ranjivi i direktni, možemo odbiti seks bez oštećenja emocionalne povezanosti.

Ovdje su tri scenarija koja prikazuju partnera koji odbija ili ignoriše seksualnu ponudu, zajedno sa nekim prijedlozima za rješavanje situacije na način koji vam neće narušiti povezanost:

Nakon ručka jednog nedjeljnog popodneva, Adam podiže obrve gledajući u svoju suprugu Šeron, predlažući joj time „popodnevnu drijemku” za njih dvoje dok djeca spavaju. Šeron, umorna nakon ručka i odlaska u crkvu sa dječicom, teško uzdiše i ide u spavaću sobu.

Šeron je mogla da iskreno objasni Adamu svoje prave želje i da pri tome ostavi mogućnost za seks kasnije u toku dana: „Dušo, plašim se da sam suviše iscrpljena i da mi treba vremena da se odmorim prije nego što se mogu družiti sa tobom.

Možemo li stvarno malo odrijemati, pa ću se onda osjećati mnogo bolje uveče kada budemo zajedno?”

Lavon prilazi s leđa Trevoru nakon što se on istuširao, dok pere zube, stavlja mu ruke oko struka i kaže „Moj čovjek je baš zgodan!” Iako on prema njoj osjeća požudu, Trevor je postao veoma uznemiren zbog njegove povremene erektilne disfunkcije. Njegova uznemirenost se ispoljava u vidu ljutitog odgovora „Lavon, očekuješ previše!” i on bježi iz njenog zagrljaja.

Trevor se mogao obuzdati, ostati ranjiv i na udvaranje svoje supruge reći „Ljubavi, zašto ti ne napraviš kupku dok ovaj zgodni čovjek nađe neku muziku.” Sjedenje u senzualnoj kupki zajedno bi u roku od petnaest minuta dalo erektilnim lijekovima vremena da počnu djelovati i omogućilo bi mu da se osjeća mirno, povezano i samopouzdano.

Danijel se rano ujutro približava svom mužu Žan-Polu i ljubi mu vrat. Bez riječi, Žan-Pol napušta krevet, odlazi u kupatilo i započinje svoju jutarnju rutinu tuširanjem.

Žan-Pol, još uvijek ljut nakon sinoćnje svađe, nije bio spreman da se pomiri iako je prepoznao da se Danijel na taj način pokušava pomiriti. Umjesto što je u potpunosti ignorisao Danijelovu seksualnu ponudu (i ostavio ga da se osjeća odbijeno), Žan-Pol mu je mogao direktno reći, „Još uvijek sam uznemiren zbog sinoć; ne želim da imamo seks dok ne završimo taj razgovor.”

Možemo se osjećati nelagodno ako se seksualna ponuda dogodi u pogrešno vrijeme.

Međutim, uz jasno obrazloženje naših potreba i želja i uvjeravanje partnera da ga i dalje želimo i da smo posvećeni njegovim/njenim seksualnim potrebama, možemo naći zajednički jezik.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije