najnovijeNevjerovatno

PisoJ: Njoj za rođendan

Uskoro će joj rođendan.

Lola Magazin

I već sada znam da od svega što ću joj daj dan poželjeti, ono najiskrenije ću joj opet prešutjeti.

Sebe.

Baš kao i prije deset godina, kada sam prešutio i sebe i nas, vjerujući da će možda one najtiše, između četiri zida izgovorene želje, proizvesti najglasniju zajedničku budućnost u kojoj su od naših poljubaca jedino glasniji naši sinkronizirani otkucaji srca. A zapravo, od svega što je u našim životima bilo sinkronizirano jesu njeni koraci kojima se približavala oltaru i moji otkucaji srca kojima sam se udaljavao od života.

Da nije pratila melodiju klavira koji je tada svirao u crkvi, vjerovao bih da je slušala otkucaje moga srca i sa svakim otkucajem moga srca bila bliža njemu i njegovom prezimenu.

Sebe i svoje prezime davno sam prešutio, znajući da ću do kraja života njeno ime izgovarati između četiri zida nazdravljajući s prošlošću u kojoj pametnije kreiram budućnost. Znajući da ću njeno ime najčešće u ranim jutarnjim satima u kafani iz petnih žila pjevati, psujući sadašnjost što mi je zbog prošlosti budućnost na propast osudila.

 

A, da joj nisam prešutio sebe, vjerujem da bismo imali budućnost.

Onu u kojoj bi osim isplaniranog nam zajedničkog života, mrvicu bolje isplanirao kako ću je do kraja života voljeti, čime ću je iznenađivati, gdje ću je voditi da joj se osim očiju i srce odmori, jer vječito je umorna bila.

 

Umorna je bila i prije nekoliko godina za rođendan, kada sam sasvim slučajno između zdravlja, sreće, iskrenih zagrljaja i zanimljivih destinacija ugurao i ljubav i sve to u jednom dahu kako rođendansku čestitku joj izgovorio. Ubrzo nakon toga i na svadbi joj bio i tamo se okružen gostima, glumeći pobjednika zapravo s najvećim životnim gubitkom suočio.

 

Uskoro će joj rođendan.

I znam da joj ove godine ne smijem prešutjeti sebe.

 

Jer, dan prije njenog rođendana je moj rođendan.

I nimalo slučajno ću sebi za rođendan poželjeti nju, baš kao što ću njoj poželjeti sebe.

I nimalo slučajno ću joj ove godine poželjeti ljubav.

 

Jer, prošli put kad sam joj poželio ljubav, očito nije bilo iskreno i od srca, pa zato nije ni uspjelo.

Slučajnost ili ne, svejedno.

 

Ovaj rođendan ništa neće biti slučajno, baš kao što ni ljubav koju osjećam prema njoj nije slučajna,.

Iako se sasvim slučajno dogodila.

 

Ili, ipak nije.

 

Josip Milanović, PisoJ

Photo: Madison Barton Photography, Pinterest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije