Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

13 znakova da ste odrasli u PREPLETENOJ porodici

Prepletenost je naziv za disfunkcionalnu porodičnu dinamiku koju karakterišu nedostatak granica i emocionalna nezrelost.

Prevela: Maja Dropić

livewellwithsharonmartin.com

Prepletenost spriječava djecu da se emocionalno odvoje od roditelja.

Bliskost sa porodicom je obično dobra stvar, ali moguće je i pretjerati.

Prepletenost opisuje porodične odnose kojima nedostaju granice, te dolazi do zbunjivanja uloge i očekivanja. Tada se roditelji pretjerano i neprimjereno oslanjaju na svoju djecu, traže od njih podršku, a djeci nije dozvoljeno da se emocionalno osamostaljuju ili odvoje od roditelja. U ovom tipu porodice članovi su emocionalno stopljeni na nezdrav način.

Česti znakovi i simptomi prepletenosti

Ako ste odrasli u prepletenoj porodici ovo su neki od znakova koji će vam biti poznati.

 1. Postoji manjak emocionalnih i fizičkih granica.
 2. Ne razmišljate o tome šta je najbolje za vas ili šta želite; uvijek se prioritet stavlja na brigu o drugima.
 3. Osjećate se odgovornim za tuđu sreću i dobrobit.
 4. Nabija vam se osjećaj sramote ili krivice ako želite manje kontakta (npr. Ako ne razgovarate sa majkom svake nedelje ili želite da provedete praznik bez roditelja) ili ako napravite izbor koji je dobar za vas (npr. Ako se preselite u drugu zemlju zbog sjajne poslovne prilike).
 5. Čini se da samopoštovanje vaših roditelja zavisi od vašeg uspjeha ili postignuća.
 6. Roditelji žele da znaju baš sve o vašem životu.
 7. Život vaših roditelja je usresređen na vas.
 8. Roditelji vas ne podstiču da slijedite svoje snove, već vam nameću njihove ideje o tome šta bi trebali da radite.
 9. Članovi porodice previše dijele lična iskustva i osjećanja na način koji stvara nerealna očekivanja, nezdravu zavisnost, zbunjene uloge. U ovakvim odnosima roditelji se često prema svojoj djeci odnose kao prema prijateljima, oslanjaju se na njih za emocionalnu podršku i dijele neprimjerene stvari sa njima.
 10. Osjećate se kao da morate ispuniti očekivanja svojih roditelja, možda pri tome odustajući od sopstvenih ciljeva jer ih oni ne odobravaju.
 11. Pokušavate da izbjegnete sukobe i ne znate kako da kažete „ne“.
 12. Nemate izražen osjećaj ko ste.
 13. Upijate osjećanja drugih ljudi kao da ste vi odgovorni za rješavanje tuđih problema.

Šta uzrokuje prepletenost?

Prepletenost je disfunkcionalna porodična dinamika koja se prenosi kroz generacije. Skloni smo stvaranju porodične dinamike nalik na onu u kojoj smo odrasli jer nam je poznata.

Prepletenost obično nastaje uslijed neke vrste traume ili bolesti (zavisnosti, mentalna bolesti ili teške bolesti djeteta koje se pretjerano štiti).

Međutim, s obzirom na to da se obično javlja kao generacijski obrazac, možda nećete moći da odredite porijeklo prepletenosti u svojoj porodici. Važnije je identifikovati načine na koje ona stvara poteškoće, te raditi na promjeni te dinamike u vašim odnosima.

Porodicama trebaju granice

Granicama uspostavljamo odgovarajuće uloge- ko je odgovoran za šta u porodici, a te granice stvaraju fizički i emocionalni prostor između članova porodice. Granice stvaraju sigurnost u porodicama. One održavaju poštovanje svih potreba i osjećanja, prenose jasna očekivanja i utvrđuju šta je u redu raditi, a šta ne.

Foto: Canva

Kako djete odrasta, granice bi se trebale postepeno pomjerati kako bi se omogućila veća autonomija, veća privatnost, razvijanje sopstvenih uvjerenja i vrijednosti, itd.

U zdravim porodicama djeca se podstiču da se emocionalno osamostale- da se odvoje, slijede svoje ciljeve i postanu sopstvene ličnosti, a ne da budu produžeci svojih roditelja (dijeleći njihova osjećanja, uvjerenja i vrijednosti) ili da se brinu o roditeljima.

U prepletenim porodicama ove vrste zdravih granica ne postoje. Roditelji razmjenjuju lične podatke. Ne poštuju privatnost. Oslanjaju se na svoju djecu za emocionalnu podršku ili prijateljstvo.

Ne dozvoljavaju djeci da samostalno donose odluke i prave greške. Djecu se ne podstiče da istražuju sopstveni identitet, postanu emocionalno zrela i odvoje se od roditelja.

Ovo opterećuje djecu sa:

 • Odgovornošću da se brinu o roditeljima (često u momentu kada nisu dovoljno zreli za to)
 • Zbunjenošću uloga (od djece se očekuje da se brinu o roditeljima i/ili se prema njima postupa kao prema prijateljima ili povjerljivim osobama)
 • Prioritizacijom potreba svojih roditelja iznad vlastitih potreba
 • Nedostatkom poštovanja njihovih osjećanja, potreba i individualnosti

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije