Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

13 znakova da ste odrasli u PREPLETENOJ porodici

Prepletenost je naziv za disfunkcionalnu porodičnu dinamiku koju karakterišu nedostatak granica i emocionalna nezrelost.

Prevela: Maja Dropić

livewellwithsharonmartin.com

Djeca se trebaju osamostaliti

Da biste postali zrela i emocionalno zdrava odrasla osoba, morate se osamostaliti od roditelja. Individuacija je proces razdvajanja fizički, emocionalno, intelektualno, duhovno i tako dalje. Individuacija je proces kojim postajete samostalni, a ne samo produžetak svojih roditelja.

Proces normalne individuacije je prirodan kod adolescenata. Ovo je vrijeme kada obično počinjemo da provodimo više vremena sa prijateljima. Eksperimentišemo sa sopstvenim stilom i izgledom.

Shvatamo da ne moramo da vjerujemo u iste stvari u koje vjeruju i naši roditelji. Iskristališemo jasnost sopstvenih vrijednosti, uvjerenja i interesa, te smo sposobni da ih izrazimo i djelujemo u skladu sa njima.

Tada donosimo više odluka samostalno. Drugim riječima, počinjemo da shvatamo ko smo kao pojedinci i tražimo svoje mjesto u spoljnom svijetu.

U prepletenim porodicama individuacija je ograničena. Vjerovatno ćete zapeti u emocionalno zavisnom stanju, poput djeteta. Ovo stvara čudnu suprostavljenost nediferenciranom i emocionalno nezrelom djetetu, koje se takođe parentifikuje (tretira kao prijatelj ili supružnik).

Prepletenost zbunjuje

Prepletenost se može zamijeniti zdravom bliskošću, posebno ako je ona sve što ste do tada upoznali. Prepletenost stvara nezdravu emocionalnu vezu, zavisnost i pretjeranu intimnost među članovima porodice.

Zasnovana je na tome da koristite ljude kako bi zadovoljili vaše emocionalne potrebe i ne dozvoljavate im da budu samostalni. Odrasli ne bi trebali da koriste svoju djecu (ili bilo koga drugog) kako bi se osjećali cijenjeno i sigurno.

Foto: Canva

Posljedice prepletenosti

Pored gore pomenutih problema, prepletenost može prouzrokovati niz drugih problema kao što su:

 • Traženje odobrenja od drugih i nisko samopoštovanje
 • Strah od napuštanja
 • Anksioznost
 • Nerazvijanje jake ličnosti (ne biti u kontaktu sa svojim osjećanjima, interesovanjima, uvjerenjima,…)
 • Nesposobnost da se slijede sopstveni ciljevi
 • Opterećenost neosnovanom krivicom i odgovornošću
 • Nespremnost da se zauzmete za sebe
 • Zavisni odnosi
 • Nemogućnost da sami regulišete teške emocije i sami se smirite kada ste uznemireni
 • Osjećaj odgovornosti za ljude koji su vas maltretirali ili koji odbijaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke

Prekidanje prepletenosti

Ako ste odrasli u prepletenoj porodici, vjerovatno ste ovaj obrazac ponašanja prenijeli i na druge veze. Međutim, to ne znači da ste zauvijek osuđeni na nefunkcionalne veze. Ispod su četiri četiri načina koja vam mogu pomoći da postanete zdravija, autentičnija ličnost.

 1. Postavite jasne granice

Učenje kako postaviti granice je imperativ ako želite da promijenite prepletene odnose. Granice stvaraju zdravu distancu između vas i drugih ljudi. Potrebne su nam fizičke granice (kao što su lični prostor, privatnost i pravo da odbijemo zagrljaj ili drugi fizički dodir) i emocionalne granice (kao što je pravo da imamo sopstvena osjećanja, da kažemo „ne“, da nas tretiraju sa poštovanjem ili da ne odgovorite na poziv).

Da biste započeli ovaj proces moraćete da identifikujete određene granice koje su vam potrebne. Primjetite šta izaziva osjećaje krivice, ogorčenosti ili bijesa. Istražite šta se nalazi u pozadini ovih osjećanja- postoji velika šansa da su ona nastala zbog kršenja granica.

 1. Otkrijte ko ste

Prepletenost nas spriječava da razvijemo našnu ličnost. Kao rezultat toga, možda nemate jasan osjećaj ko ste, šta vam je važno, šta želite da radite,… Možda se osjećate obaveznim da radite ono što vole drugi ljudi i zanemarujete vlastite interese, ciljeve i snove jer drugi to ne bi odobrili ili razumjeli.

Važan dio odvajanja od prepletene veze je otkrivanje ko ste vi zapravo. Koji su vaši interesi, vrijednosti, ciljevi? Koje su vaše dobre strane? Za šta ste zainteresovani? Gdje volite da odmarate? Koja su vaša vjerska ili duhovna uvjerenja? Ako vas nisu podsticali da njegujete sopstvene interese i uvjerenja, ovo može biti neprijatan proces. Može izazvati osjećaj krivice ili izdaje, ali uprkos onome što su vam drugi rekli, nije sebično stavljati sebe na prvo mjesto. Nije pogrešno imati svoja mišljenja i sklonosti, te postupati u skladu sa njima.

 1. Prestanite se osjećati krivima

Krivica može biti velika prepreka postavljanju granica, asertivnosti, razvijanju osjećaja sopstvene ličnosti i činjenju onoga što je dobro za vas, a ne za druge. Krivica se često koristi kao taktika manipulacije u prepletenim porodicama. Kažu nam da griješimo, da smo sebični ako donosimo odluke suprotne njihovim uvjerenjima. Vremenom većina nas internalizuje ovu krivicu i dolazi do uvjerenja da je postavljanje granica ili sopstveno mišljenje pogrešno. Ova vrsta razmišljanja je često toliko ukorijenjena da je to najteži aspekt prepletenosti koji treba prevazići.

Prvi korak u prekidanju prepletenosti je prepoznavanje da krivica i samokritičnost nisu korisni ili tačan odraz stvarnosti. Primjetite koliko se često osjećate krivima i koliko često krivica diktira vaše ponašanje. Zatim pokušajte da racionalno razmotrite ove iskrivljene misli koje održavaju osjećaj krivice. Promjena razmišljanja može biti naporan proces, ali malo po malo možete umanjiti vlastiti osjećaj neosnovane krivice.

Foto: Canva

 1. Zatražite pomoć

Osloboditi se preplitanja je teško, jer je to vjerovatno obrazac odnosa koji znate od rođenja, a oni koji imaju koristi od preplitanja sigurno će pokušati da otežaju promjene. Traženje pomoći od profesionalnog terapeuta ili grupe za podršku je neprocjenjivo za učenje novih vještina i smanjenje osjećaja krivice i srama.

Promjena prepletene porodične dinamike može biti izuzetno teška. Međutim, preplitanje postoji kao spektar, a ista je situacija sa liječenjem. Ne morate da mijenjate sve odjednom.

Samo odaberite jednu promjenu na koju ćete se fokusirati i radite na njenom neprekidnom poboljšanju. Vremenom proces postaje sve lakši!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije