Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Bračni kurs – ili kako da brak preživi ljetovanje

Ili: kako da odeš na Krf i posle 3 noći se vratiš kući?

Srbijanka Stanković

blacksheep.rs/ Srbijanka Stanković

Odmor je zvanično završen. Još malo se koprca u ćoškovima našeg doma, koji provetravam u 5h ujutro – ali to je to.

Žmu je otišao na posao, a ja dišem na terasi. Samo tu postoji ono što zovemo vazduh.

Trebalo bi, možda, prozboriti koju na temu odmora i toga koliko ne umem da ga iskoristim. Pre tri nedelje sam ishalucinirala mogućnost da se tri nedelje odmaram. Kompletno. Kako bi Lea rekla – besramno.

Imala sam sve uslove za tu halucinaciju: završila sam sve svoje obaveze, pa i unapred, radeći kao vredni virtuelni mrav. Radeći kao vredna realna pčelica radilica u svojoj porodičnoj košnici u P.

Sindrom griže savesti – i drugi ljudi rade pa ne idu na more, morao je da me potkači i ubaci u tim poslednjim danima pred letovanje u šestu brzinu. Želela sam zasluženo besramno odmaranje. Ne samo odmaranje.

I onda se desilo. More. Letovanje. (Kao da ti veće letovanje od ovih plus 40 treba.)

Ove godine je odlazak na more bio u edukativne bračne svrhe: kako da odeš na Krf i posle 3 noći se vratiš kući?

Lekcija br.1

Dovoljno je samo da želiš da odeš na more. Dovoljno je da ti je odlazak iz P-a neophodan. E, da, spakuj se. I suncobran, razume se.

Lekcija br.2

Budi nervozan u toku puta. Kao vrućina je, kao radovi su na putu, kao: jesi li ti proverila kako treba da dođemo do tog hotela? Osvesti se posle petnaestog kilometra: Žmu, pa mi idemo na more!

Počni da pevaš na sav glas. Mp3 plejer će te ionako bojkotovati prekidanjem usred pesme. Svake druge.

Lekcija br.3

Prvu noć prespavaj na parkingu u luci. Budi toliko umoran da ne stigneš ni da pogledaš more. Samo spusti sedište i zaustavi svet na četiri sata.

Lekcija br.4

Malo se razočaraj u gradsku plažu kad stigneš. Isplaniraj celonedeljni obilazak ostrva: kupaćemo se tamo gde nam se dopada, zar ne? Ionako smo tu kolima.

Lekcija br.5

Odvezi se na zapad. Uživaj u divnom pogledu i posle deset minuta isključi jebeni mp3 plejer. Ubija u pojam kako ne gubi kontakt pri najmanjem potresu. Pevaj na glas! Na moru si! Stigni na najlepšu i najčistiju plažu na svetu. Iznenadi se zašto se niko ne kupa. Plati ležaljke 5 evra i uđi, konačno, u Jonsko more.

Zaledi se. Prestravi se temperaturom vode. Pokaj se što si platio ležaljke baš tu gde se Sibir preselio u plićak. Ipak legni sa jednom slušalicom u ušima. Slušaj to okrutno more i udiši svaki sunčani zrak. Opominji se da si na moru i da treba da se opustiš.

Lekcija br.6

Teši Žmua što nije mogao da spava zbog komaraca. Spremi se da ovog puta ceo dan provedeš u vodi. Ovog puta, na istočnoj strani ostrva. Na plaži na kojoj čak i princ Čarls ima kuću.

Čekaj na ulici da Žmu stigne sa parkinga. Čekaj cela 3 minuta. Zabrini se, odšetaj do parkinga. Zatekni auto sa otvorenom haubom.

Lekcija br.6 je zapravo izuzetno bitna. Ukoliko vas auto ne izda na odmoru, možete da je preskočite. Ali gde je tu onda avantura?

Lekcija br.7

Gde god bio, šta god radio, ako si Srbin – budi rusofil. Jer jedna stvar je sigurna – Rus će ti povratiti akumulator u život. Jer je Rus.

Lekcija br.7 je takođe od velikog značaja. Ona nas uči da možemo biti dovoljno optimisti da se posle posete majstoru okupamo u čistoj morskoj vodi, ali i da možemo biti dovoljno pesimisti da se ipak brinemo kako će nešto ponovo poći po zlu.

Uvek pođe.

Lekcija br.8

Poslušaj majstora i otpoji akumulator. Sa verom u Boga i docimere Ruse da će auto ujutro upaliti – na ovaj ili onaj način.

Prihvati da možeš samo da čekaš i da posle sendviča za večeru treba da prošetaš po kraju. Da udišeš grčki vazduh pre referenduma. Da obiđeš čuveni Kanal ljubavi. Da se osvestiš koliku ljubav držiš za ruku. Da popiješ kafu od 3 evra. Da kažeš: e, sad sam nekako konačno na odmoru. Sve će biti dobro.

Lekcija br.9

Ne čekaj jutro da prekineš idilično opuštanje. Proveri auto pred spavanje. Shvati da je ipak mašina pobedila svojim demonstrativnim odbijanjem da sarađuje i vozika vas po ostrvu.

Skuvaj kafu. Dogovori se sa Žmuom da vas spakuješ. Legni da spavaš sa čvrstom odlukom da sutra kreneš nazad u P.

Ako auto bude hteo uopšte da upali.

Lekcija br.10

Pokušaj da izgledaš normalno dok te Ukrajinac posmatra kao svetsko čudo. Ipak ti je pomogao da upališ auto i samo što je saznao da iz tih stopa krećeš u avanturu – 800 km do Srbije.

Nije on kriv što ti uz sleganje ramenima kaže “Srećno”.

Lekcija br.11

Gde god bio, šta god radio, u jedno budi siguran: ako ti auto ima srpske registarske tablice, sigurno pali “na gurku”.

Pa čak i kad treba da izađeš sa broda.

Da. Izgurali su nas sa broda.

Žmu je rekao da to možemo preboleti samo ako pojedemo giros.

Poverovala sam mu.

Lekcija br.12

Pevaj. Vraćaš se s mora na koje si stigao pre četiri dana. Pevaj.

Ako ništa – putarina je tog dana u Grčkoj besplatna. Iznenadi se tom srećom.

Lekcija br.13

Kad auto počne da miriše čudno negde kod Skoplja – moli se svim srcem da je to nešto “od spolja”.

Nije.

Lekcija br.14

Uđi u majčicu Srbiju. Kod Vranja zovi roditelje da im kažeš kako te je baš briga što si u romingu i da hoćeš da se ispričaš k’o čovek! Smej se sopstvenom maleru. Pregovaraj sa Žmuom da li je ovo priča za decu ili unuke. Kad si tu, prečešljaj još neke teme od životnog značaja. Lomi se između toga da li je odmor završen ili si još na odmoru. Zapitaj se da li si uopšte negde bio.

Lekcija br.15

(Ovo je završna lekcija. Ona kojom se kurs poentira.)

Shvati da nijednom niste podigli glas jedno na drugo. Da se nijednom niko nije naljutio. Da vas odmor nije povredio. Da vas nije pozvao u samoljublje i sebičnost – da ste sve odluke doneli zajedno. Da se niste posvađali. Da se volite i kada vam auto guraju sa trajekta da upali. Da se sve vreme smešite, uprkos čvoru u stomaku.

Shvati da imaš nešto vrednije od propuštenog odmora: celoživotni aranžman zaljubljene sreće i najboljeg druga koji savršeno vozi i neispravan auto. Svih 800 kilometara. Do doma.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije