LjudiMedicinanajnovije

Bez alkohola, šećera, ugljenih hidrata i kafe: Kako je jednostavan eksperiment promijenio moj život

Prošlo je šest godina otkako sam započeo eksperiment bez posebnog cilja.

Prevela: Maja Dropić

elephantjournal.com

2014. godine odlučio sam da prestanem da pijem alkohol, konzumiram šećer, ugljene hidrate i kafu na šest mjeseci.

Na ovo sam se odlučio iz dva razloga.

Prvo, prebrodio sam rijedak rak krvi nakon što mi je dato manje od 15% šanse za preživljavanje. Želio sam da eliminišem toksine i teške metale iz svog sistema koji su se nataložili tokom hemoterapije. I tako je počelo moje intenzivno čišćenje.

Drugo, započeo sam pripreme kako bih prisustvovao duhovnoj ceremoniji koja se održavala 1. marta 2014. godine.

Ceremonija je počela u 18 sati i trajala je do doručka idućeg jutra. Promijenila mi je život na načine koji i dalje traju. Mudrost i uvidi koji su mi prenijeti tokom ceremonije sada su još jasniji i glasniji nego ikad.

Nakon ceremonije, nastavio sam svoj eksperiment. Želio sam da znam kako je svaka od ovih supstanci (alkohol, kafa, ugljeni hidrati i šećer) uticala na moje tijelo, um i duh kako bih mogao da ih doziram ako će mi to poboljšati život.

Nakon šest mjeseci bez alkohola, šećera, ugljenih hidrata ili kafe – četiri stvari koje su bile sveprisutne u mom životu prije dijagnostikovanja raka – želio sam da znam kako bi bilo konzumirati svaku namirnicu pojedinačno tokom dvonedjeljnog perioda, nakon čega bi je eliminisao.

Zabilježio sam kako sam se osjećao nakon konzumiranja svake. Rezultati su mi otvorili oči.

Jedina supstanca koju nisam odlučio ponovo konzumirati bila je alkohol. Iako volim vino, posebno sjajna španska vina kao što su Rioja, Tempranilo ili Krianza, znao sam da alkohol nije bio koristan u mom životu.

I, tako sam prestao da pijem. Bez liječenja ili terapije, već snagom volje, disciplinom, posvećenošću i odlučnošću da vratim moć izbora u svoj život.

Prošlo je šest godina otkako ne pijem alkohol. Moj život se dramatično promijenio. Prijateljstva su se promijenila, otkrio sam da s lakoćom mogu na napustim nezdrave porodične obrasce i negativne veze. Takođe, mogu da donesem odluke mnogo brže nego ranije.

Otkrio sam da imam više vremena za kreativnost i prostor da istražim i njegujem druge strasti, kao što su novinarstvo, putovanja, pisanje romana, slikanje, gluma i istraživanje drugih aspekata kreativnog života kojima nisam mogao da pristupim kada moj sistem nije bio usklađen.

Nisam bio član anonimnih alkoholičara, niti znam kako je biti zavistan od nečega. Kao takav, ne mogu da govorim o zavisnosti iz ličnog iskustva.

Imao sam sreće da sam rođen bez genetskog materijala koji može ljude dovesti do zavisnosti. Međutim, bio sam svjedok kako je zavisnost negativno uticala na živote mnogih, ne samo u mom domu, već i u zajednici.

Izazov i borba za prevazilaženje vezanosti, zavisnosti, navika ili rutina nije lako. Nemam savjet kako da pomognem nekome da ostavi ono što ga vodi u propast.

Put je bio težak i promjene su ponekad bile ogromne, ali suština istine je kontinuirano prisutnija nego ikada.

Još uvijek hodam stazom sam i prijatno mi je dok upoznajem sebe i druge na načine koje nikada nisam mogao da zamislim.

Jedino što mogu da ponudim ljudima je saznanje da je sve u životu izbor. Kada se odreknemo svoje individualne vlasti i moći ništa se ne može promijeniti. Kada zadržimo moć, sve se može promijeniti.

Iz tog razloga vas ostavljam sa sljedećim pitanjima:

Kako se odričete svoje moći?

Šta je to što trenutno postoji u vašem životu, a nije korisno ili vam ne dozvoljava da živite u skladu sa svojom najdubljom istinom?

Šta je ono što vas sprječava da donesete odluku da promijenite ono što možete?

Za šest godina bez alkohola i ovo izvanredno putovanje koje dijelimo zajedno- za život!

Neka naš život bude u potpunosti proživljen u istini, kako ove godine tako i kasnije.

Ljubav prema sebi, ljubav prema drugima i ljubav prema dragocjenom poklonu životu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije