DogađajiFeminizamHrabra LolaKulturanajnovijeRadoznala Lola

SFF predstavlja nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti

Ova nagrada nastavak je aktivnosti kojim Sarajevo Film Festival daje doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji.

Redakcija

Foto: SFF

U cilju promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji, većoj vidljivosti i ravnopravnosti žena u filmskoj industriji, ove godine Sarajevo Film Festival uvodi novu redovnu nagradu: Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti čiji je sponzor Mastercard.

Obzirom da se u okviru programa Sarajevo Film Festivala svake godine prikaže oko 230 filmova, Festival posebnu pažnju posvećuje debitantskim filmovima autorica.

Mada su ostale nagrade koje se dodjeljuju na Sarajevo Film Festivalu povezane s određenim programima koji pokrivaju regiju Jugoistočne Evrope, Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti je otvorena i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu. U konkurenciju ulaze filmovi iz sljedećih selekcija: Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, U fokusu, Suočavanje s prošlošću i Kinoscope.

Ova nagrada nastavak je aktivnosti kojim Sarajevo Film Festival daje doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji: 2018. godine, na svom 24. izdanju, Sarajevo Film Festival bio je potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji, a zbog angažmana na polju borbe za jednakost spolova u filmskoj industriji, prošle je godine Festival bio domaćin pete nagrade Audentia za najbolju rediteljicu, koju je utemeljilo Vijeće Evrope i njezin fond Eurimages s ciljem promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji.

Ove godine u Takmičarskom programu – igrani film, od 10 filmova 8 su režirale žene, a u Takmičarskom programu – dokumentarni film, od 16 filmova 6 su režirale žene.

O dobitnici nagrade odlučivat će tročlani žiri, a nagrada će biti dodijeljena na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala. Nagradni fond iznosi 7500 eura, a sponzor nagrade je Mastercard.

SPECIJALNA NAGRADA ZA PROMICANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI – ŽIRI

Teresa Cavina (festivalska selektorica i kustosica), Ognjen Glavonić (režiser) i Lorna Tee (producentica i festivalska kustosica) žiri su Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti 27. Sarajevo Film Festivala.

Ove godine, Sarajevo Film Festival i Mastercard pokreću i razgovor na panelu What Women Want: Quotes and Reality („Šta žene žele – stope uključenosti i realnost“) o tome kako gledati svijet iz druge perspektive i poticati rodnu ravnopravnost. Panel će biti moguće pratiti online 16. augusta u terminu od 15:00 – 16:00, u sklopu CineLink Talks, konferencijskog programa Sarajevo Film Festivala.

Panel moderira Amra Bakšić Čamo, producentica, a u panelu učestvuju Aida Begić, redateljica iz BiH, Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica iz Hrvatske, Bianca Oana, producentica i scenaristica iz Rumunije i Agustina Chiarino, producentica iz Urugvaja.

Panel možete pratiti na ovom linku.

Biografije žirija i filmove u selekciji pročitajte OVDJE.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije