Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Kažu da te više ne boli. Kažu nek samo ide po redu. Čijem redu?

Decembar je.

Napadalo je dovoljno snega da se radujem kako se samo četvorogodišnje dete može radovati toj zimskoj čaroliji.

Piše: Ivana Rogulja Redakcija

Obukli su me kao da ću se u najmanju ruku potopiti par puta u ledenu Savu i izvukli sanke. Na sankanje me je vodio tata.

Najbolja lokacija za sankanje tad je bio savski kej, do kog nam je trebalo maksimum desetak minuta. Da bi začinio pristizanje na okupljalište radosne dečurlije, tata je odlučio da će da trči, dok ja sedim ponosno na sankama.

Foto: Canva

Međutim, u jednom trenutku, ja sam spala sa sanki, dok je on nastavio da trči, i otrčao je u maglu. Ubrzo je shvatio da dragocen teret sedi zbunjen na putu, vratio se po mene, i sankanje smo nastavili neometano.

Kažu da ti je sad lakše, da si na boljem mestu. Iako imam dovoljno godina nisam toliko smela da olako procenjujem kvalitet nekog tamo imaginarnog mesta, kad si ovde imao nas, koji smo te obožavali.

Kako ti onda negde drugde može biti bolje?

Kažu da te više ne boli. U to mi je lakše da poverujem, jer je za mene smrt – kraj. Nisam još odlučila čega je sve kraj, ali me teši pomisao da je stavljena tačka na bol.

Kažu nek samo ide po redu. Čijem redu? Da li svi stojimo u redu? Da li si ti zauzeo nečije mesto? Prerano si otišao, tata. Volela bih da popričam s tim ko pravi raspored.

Kažu nam da moramo biti jake. Zamišljam nas kako stojimo smrknute i nabildovane na groblju i ne damo suzama da liju. Smešan mi je taj imperativ. Čini mi se da nemamo baš svi iste definicije snage i slabosti. U svakom slučaju se nikad neću stideti svojih suza.

Kažu da moramo da čuvamo mamu. Kažu jer ne znaju koliko je volimo, i jer ne znaju da nam je odavno jasno da je najbolja mama na svetu.

Kažu da se isplačemo i da će nam biti lakše. Ja više ne znam odakle nam toliko suza. Nema im kraja i nije nam lakše, samo smo umornije i iscrpljenije.

U proteklih par meseci sam pokušavala da se nagodim sa višim silama. Nije mi uspelo. Kažu da je tako moralo. Sa neminovnošću ne želim da se svađam. Previše me je puta ošamarila.

Avgust je. Imam 33 godine i sedim na sankama, tata. Zbunjena sam i čekam, iako znam da se ovaj put nećeš vratiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije