Ljudi s olovkamanajnovije

Jaffa trenutak – Adha Kargić: Moja petnaest godina starija najbolja prijateljica i ja

Kada bismo s vremena na vrijeme zastali i pogledali svoj život malo šire, malo više te malo manje kao “svoj”, a puno više samo kao proces, uvidjeli bismo kako su najobičnije stvari koje su nam se desile i kojima svjedočimo svakodnevno, ustvari produkti velikog lanca sazdanog od karika neobičnosti.

Redakcija

Foto: Pixabay

A kunem se, najneobičnije su karike – spajalice ljudi. Tako se uhvatim kako se čudim otkud neka Ada i neka Buda zajedno, ko li njima puteve ukrsti pa druguju, putuju, zajedno tuguju..? Pa kako dublje zaranjam u mape sudbinskih puteva, prenem se i na vrijeme izronim da pobrojim svoje blagoslove. Izronim i zahvalim za jedno neobično prijateljstvo koje mi je u ovom životu dano da iskusim, a neobično je samo po svojoj čistoći i veličini. Sve drugo, društvene su norme koje žena (koja je Sančo Pansa mom Kihotu) i ja razbijamo maljevima bezuslovnosti, svaki dan, neumorno. Podsjetnik na to, najljepši je trenutak u našoj svakodnevnici.

U vremenu i društvu u kojem je normiran čak i način disanja (ukoliko se ne slažete, to jedino pokazuje da ne radite breathwork!), odskočiti u polju kontruisanih ljudskih međuodnosa ravno je šetnji u majčinom ruhu po glavnoj cesti. Rekli bi svi, moja Taja i ja onda baš volimo hodati obnažene… Taja je petnaest godina starija od mene, najjednostavnije opisana Rozginom “žena, majka, kraljica” i uz to sve, veliki dio mog malog svijeta.

Foto: Pixabay

Prijateljstva su kao bebe u majčinom stomaku, rađaju se onda kad su spremna za dolazak u svijet, a ne kada je svijet spreman za njih. Za ovo naše, svijet je bio zatečena i slabo pripremljena babica, a ono samo nedonošče – poranilo i iznenadilo sve. Izrodilo se iz odnosa žene koja je neko vrijeme obnašala ulogu razrednog staratelja i djevojke koja nikako nije voljela sate kemije, ali je obožavala one sate “ajde danas da pričamo o životu!”

Ne mnogo kasnije, počele smo pričati o životu češće i ozbiljnije… I kad malo razmislim, nismo nikad ni prestale. Najednom, počesmo dijeliti i jed i med, zdravlja i slavlja, bolesti i tuge, male probleme i gromade koje život mijenjaju. Najednom, i ne jednom. I šta nas povezuje, osim sve i osim apsolutno ništa? Žena kojoj dobar dio dana sačinjavaju velika djeca na poslu, a onda mala kući, koju obaveze zovu na tri mobitela (P.S. ima samo jedan) i djevojku u godinama koje k’o biva gazi, dobro joj je sasvim, šta ih spaja?

Bezuslovnost. Ništa, osim želje da u ovom jednom, beskonačno kratkorajnom životu, dvije žene jedna drugoj oboje svjetove. Jer, meni u toj ženi majka ne treba, imam svoju. Imam svoju i vrijedi za petero. Profesor kemije mi isto ne treba, nisam prirodnjak, a jedina kemija koju gotivim je ona između ljudi. A njoj, njoj pogotovo ne treba još jedno dijete, a ni mlađa sestra. Ima Taja sestru, isto tako – valuta: pet žena minimum.

I šta nam treba onda? Ništa. Bezuslovnost se prekida prvim trebanjem. A volimo je, volimo skoro koliko volimo jedna drugu, skoro koliko naše telefonske razgovore u vožnji, skoro koliko volimo što slobodne možemo dijeliti ljubav prema životu.

Foto: Pixabay

Poslanicu kad bih pisala, ne bih mogla opisati važnost otvorenosti prema svijetu i ljudima i šta sam sve ja dobila, upravo zbog toga. Ništa neobično uistinu, to danas znam, ali nešto veliko – to zasigurno. Koliko veliko, pa veliko otprilike kao:

“Ej Tajo, malo su mi hormoni u disbalansu, Hashimoto opet uzjahao… Al’ za neku sedmicu, da se sredit!”

Taja ne odgovara. Stiže kesa sa orahovačom. Ne pijem. Sa pripravkom od meda, oraha i nečeg bogsamizna, navodno nabija hormone s noge na nogu. Alergična sam, i na med i na orahe, vrlo vjerojatno i na bogsamizna koji sastojak. Ali, pomaže. Majke mi.

Valjda i na hormone djeluje bezuslovnost, šta li… A onih petnaest godina što spominju, mjerna jedinica su samo za veličinu ljubavi ili štogod to bilo kad žena ženi nije vuk, već zna da dvije lavice prave jači čopor. Pa makar sačinjen i od same njih dvije.

Foto: Pixabay

 

 

Konkurs organizuju Lola magazin i Jaffa napolitanke.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije