Ljudinajnovije

U Škotskoj deca sa četiri godine biraju rod bez saglasnosti roditelja

Uputstvo važi u osnovnim školama Škotske, gde najmlađa deca imaju četiri ili pet godina, jer “prepoznavanje i razvoj polnog identiteta može da se dogodi u najranijem detinjstvu”.

Redakcija

Tanjug

Deca stara četiri godine i više moći će da biraju rod u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja, prema novom LGBTQ+ inkluzivnom uputstvu škotske vlade.

Svako dete koje odluči da promeni rod mora da bude podržano i saslušano u obrazovnoj ustanovi, prema novom savetu škotske vlade, objavio je britanski “Telegraf”.

Kako je preneo “Dejli mejl”, uputstvo takođe obavezuje učitelje da ne pitaju direktno decu da li žele da žive kao dečak ili devojčica ukoliko kod njih primete takvu tendenciju, već da umesto toga pitaju njihovo ime i zamenicu kojom žele da im se obraćaju.

Osnovne i srednje škole takođe moraju da stave udžbenike u kojima ima transrodnih ljudi i da dozvole đacima da izaberu koju svlačionicu ili toalet žele da koriste, kao i da razmotre uvođenje rodno neutralne uniforme.

Međutim, u javnosti su se pojavile kritike prema kojima je ovo uputstvo označeno kao šokantno i izaziva zabrinutost što se tako maloj deci dozvoljavaju odluke koje mogu da im promene život.

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije