DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Šta se tačno dešava u Afganistanu sada?

S obzirom na sve što se dešava u Afganistanu u proteklih nekoliko dana, odlučio sam da napravim ovaj post kako bih hronološki pojasnio pojedine od razloga koji su doveli do svega ovoga.

Robert Dacešin

11. septembar 2001. godine – Teroristi Al-Kaide kidnapuju četiri aviona i ruše čuvene Twin Towers u Njujorku. Niko od 19 terorista koji su oteli avion, nije iz Afganistana.

Ipak, nekoliko sedmica nakon, S.A.D izdaju naređenje za napad na Talibanske grupe u Afganistanu.

7. oktobar 2001. godine – Zajedno sa Velikom Britanijom, S.A.D. započinju ratnu kampanju protiv Talibana i bombarduju gradove u Afganistanu, ubijajući pri tom, gomilu nedužnih civila.

1. maj 2011. godine – Lider Al-Kaide, Osama bin Laden, osoba odgovorna za događaje koji su se desili 11. septembra, ubijen je od strane Amerikanaca u Pakistanu.

29. februar 2020. godine – S. A. D. i Talibani potpisuju mirovni sporazum, koji zabranjuje Talibanima da napadaju američku vojsku, ali odnosi između Talibana i naroda Afganistana i dalje ostaju isti, te se ubijanja nastavljaju.

14. april 2021. godine – Bajden odlučuje da povuče svu američku vojsku iz Afganistana do 11.septembra, bez obzira na razvoj situacije i dešavanja na relaciji između Talibana i Afganistanskog naroda.

KAKVA JE TRENUTNA SITUACIJA?

U posljednjih deset dana, Talibani su zauzeli 12 od 34 veća grada u zemlji, uključujući glavni grad Kabul i drugi najveći grad Kandahar. Od početka ove godine, više od 400,000 ljudi moralo je da napusti svoj dom, od toga samo u junu ove godine njih 109,000.

ŠTA JE ZAKLJUČAK?

U proteklih 20 godina, Amerika je potrošila preko 1,000 milijardi dolara, izgubila hiljade svojih vojnika, ubila gomilu nedužnih civila u Afganistanu i ostavila više od 4 miliona njih bez domova. Zbog čega?

Da bi ponovo potpisala mir sa neprijateljem kojeg je sama i stvorila i kojeg je potom željela da uništi, ostavljajući tako narod Afganistana u još goroj situaciji nego prije 20 godina.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Tako što ćete podići svijest. Tako što ćete se edukovati o ovoj temi i širiti priču dalje. Ukoliko želite, možete uplatiti i novac u neku od brojnih akcija i pomoći novčano.

Prezuzeto sa: instagram.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije