DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Kako pomoći Avganistanu?

Afganistan je u talibanskim rukama, a zemlja je u stanju haosa i terora.

Prenosimo: Redakcija

Quartz

Foto: Quartz

Evakuišu se strani poslanici dok fotografije sa aerodroma u Kabuli prikazuju stanje panike. Ljudi jurišaju prema vojnom teretu, avioni se pune velikim brojem ljudi, iznad mogućih kapaciteta. Neki se čak i hvataju za avione u očajničkim pokušajima da napuste zemlju. 

Za one koji traže načine kako im pomoći, evo nekoliko organizacija i inicijativa za podršku Afganistancima: možete donirati, volontirati ili dijeliti informacije. Popis će se stalno ažurirati. 

Rukshana Media

Rukshana Media je ženska informativna organizacija nazvana po ženi koji su talibani kamenovali do smrti. Pružao je bitnu pokrivenost ženskih pitanja kroz invaziju talibana i pruža pouzdane informacije koje su bitne za stanovništvo. Možete donirati ovdje.

Ženska regionalna mreža

Digitalna kampanja prikupljanja sredstava prikuplja novac za zagovornike ženskih prava u Afganistanu. Sredstva će ići za zaštitu političarki i aktivistkinja koje su morale napustiti svoje domove i suočavaju se sa prijetnjama smrću. Ovdje možete donirati.

Fondacija Baba Mazari

Prikupljaju sredstva putem provjerene digitalne kampanje za podršku raseljenim Afganistancima koji su bili žrtve talibanskih napada. Ovdje možete donirati.

Zaštita novinara

Zbog prirode posla i vidljivosti afganistanski novinari suočavaju se sa visokim rizikom od osvnete Talibana. Nekoliko organizacija pokušava da pomogne, uključujući Globalnu istraživačku novinarsku mrežu i Žene u novinarstvu (pomažu afganistanskim novinarima bez obzira na pol).

Globalna mreža za slobodu štampe i Afganistanski odbor za sigurnost novinara prikupljaju sredstva za sigurne kuće i osnovne potrebe za novinare.

Islamska pomoć

Usmjeravaju donacije u svoj afganistanski ogranak kako bi obezbijedili osnovne potrebe i hranu Afganistancima koji su interno raseljeni. Ovdje možete donirati.

Digitalne mjere bezbjednosti

Human Rights First sastavili su uputstva za brisanje digitalne istorije za aktiviste u Hong Kongu i podijelili su prevedenu verziju kako bi pomogli Afganistancima.

Izvor: Quartz

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije