DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Adin Šabić: Ženama je potreban je samo vjetar u leđa i vjera kako njih samih u sebe, tako i drugih iz okruženja u njih!

Fondacija INFOHOUSE osnovana je 2003. godine, kada je aktivno krenula sa radom.

Ružica Ljubičić

Ova nevladina organizacija posvećena je jačanju organizacija civilnog društva koje promoviraju zaštitu ljudskih prava i informacionu pismenost te svojim djelovanjem nastoji utjecati na pozitivne demokratske promjene u Bosni i Hercegovini.

Članovi organizacije se trude angažirati na području građanskog aktivizma neformalnog obrazovanja istraživanja, savjetovanja odnose s javnošću i medije Posljednjih dana pozornost su privukli hvalevrijednim projektom osnaživanja žena u ekonomskom i političkom pogledu.

Za Lola magazin razgovarali smo s Adinom Šabićem. PR menadžerom Fondacije Infohouse.

Trening za financijsko osamostaljivanje žena

Uz podršku Evropske unije sa Udruženjem građana “Budućnost”, koje u Modriči vodi Sigurnu kuću ,Infohouse je osnovao projekt ekonomskog osnaživanja žena na području cijele Bosne i Hercegovine.

Opći cilj projekta je doprinijeti eliminaciji nasilja i diskriminacije žena, žrtava nasilja, kao jedne od najranjivijih skupina, kako promicanjem njihovih ekonomskih, tako i socijalnih prava. Najmanje 15 žena, žrtava nasilja će biti podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti samozapošljavanja.

Kroz projekt će biti dodijeljeni subgrantovi u vrijednosti od 3000 do 5000 EUR za pokretanje malih biznisa. Žene su trenutno prošle prvi i drugi ciklus treninga na kojim je tim implementatora projekta ih obučio za izradu aplikacije, te ih motivirao za prijavu za dodjelu subgrantova.

Prisutne treningu su bile žene iz osam sigurnih kuća iz BiH, ali aplicirati mogu sve žene koje su bile ili su žrtve nasilja. Treći četvrti ciklus treninga će se održati krajem godine s dobitnicama subgrantova i bit će usmjeren na osnaživanje i održavanje biznisa na tržištu rada.

„Važno je spomenuti da smo kroz projekt naišli na podršku gradonačelnika iz BiH, predstavnica gender centara, te Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, predstavnica poljoprivrednih komora na različitim državnim nivoima, te predstavnica zavoda za zapošljavanja“ naglašava Adin Šabić.

PR menadžerom Fondacije Infohouse

Iz organizacije ističu da žena koja je preživjela nasilja treba vremena da stekne povjerenje i da prevaziđe strahove, te da krene u proces ekonomskog osnaživanja. U tome im pomažu sigurne kuće, druge relevantne institucije, te organizacije koje se bave sličnim pitanjima.

U tom smjeru važno je raditi na izgradnji njihovog samopouzdanja, vjere u sebe i svoje mogućnosti.
Žene su heroine vlastitog života!

„Kada vas neko godinama tlači, ponižava, obezvređuje, treba vremena da shvatite da je to sve daleko od istine, i da ste jedna iznimno jaka žena, koja to demonstrira samim tim što je sve to preživjela.

Žene, žrtve nasilja su heroine, žene koje pokazuju izvanzemaljsku snagu. Kroz psihosocijalnu podršku, kroz razne druge edukacije, žene to počinju prepoznavati i sebe vrjednovati, baš kao i svoje sposobnosti. Ženama je samo potreban je vjetar u leđa i vjera kako njih samih u sebe, tako i drugih iz okruženja u njih.

Važno je govoriti o benefitima ekonomske nezavisnosti, a oni su mnogobrojni. Jedan od najvažnijih je da upravljate svojim životom, tijelom i finansijama.“ – objašnjava Šabić.

Sama ekonomska neovisnost podrazumijeva da žene imaju pristup proizvodima, resursima i nadzor nad njima, pristup dostojanstvenom radu, da sudjeluju u ekonomskom odlučivanju, sudjeluju na postojećim tržištima.

Važno je da žene imaju apsolutnu kontrolu nad svojim vremenom, životom i tijelom.

Ekonomsko osnaživanje i neovisnost žena kao prioritet

U razgovoru s Adinom doznali smo da Fondacija INFOHOUSE ekonomski i politički osnažuje žene. „Kroz naše projekte dodjeljujemo grantove za pokretanje određenih biznisa, držimo edukacije za održavanje biznisa na tržištu rada, te njihovu promociju u medijima i na društvenim mrežama.

Kada su u pitanju političarke imamo dugogodišnje iskustvo osnaživanja žena za djelovanje u politici, vođenju političkih kampanja, medijskih kampanja, edukacija za verbalno i neverbalno“ kazao je Šabić.

Infohouse je pokrenuo nekoliko fondova koji su stupendirali studentice, i osnovao humanitarnih akcija za prikupljanje novca za žene i predstavnike drugih marginaliziranih skupina lošijeg ekonomskog statusa.

Infohouse je dobitnik Prve nagrade austrijske Erste fondacije za najbolji projekt iz oblasti Socijalne inkluzije 2007. godine.

Iz organizacije poručuju da je bosanskohercegovačko društvo još uvijek patrijarhalno i tradicionalno Kao takvo iznimno je plodno tlo za vršenje različitih oblika nasilja nad najranjivijim, pa samim time i nasilja nad ženama koje je najučestalije.

Prema alarmantnim statistikama OSCE-a pokazuju da je svaka peta žena pretrpjela određeni oblika nasilja u našoj državi. Nažalost, nasilje nad ženama se još uvijek ne prepoznaje kao značajan problem u institucijama, koje bi ženama, kao i svakom drugom, trebale biti garant sigurnosti.

„Tako imamo situacije gdje nasilje nerijetko prođe nekažnjeno, što je još veća motivacija za počinioce da nasilje nastave vršiti. Još više takvom nepogodnom okruženju za žene doprinose izjave koje opravdavaju nasilje predstavnika pravosudnih institucija.

Imali ste slučaj Milana Blagojevića, banjalučkog sudije, koji je izjavio da “savremena žena nema razumijevanja za šamar“.-upozorio je Adin.

Članovi organizacije smatraju da je ključno da žene u tom smislu da imaju zaposlenje, kako bi izdržavale sebe i svoju djecu.

Takve žene u velikom broju slučajeva se ne vraćaju nasilnicima, već kreiraju život bez nasilja, što je i cilj svih onih koji radimo sa ženama, žrtvama nasilja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije