LjudiMjestanajnovijePojave

Slobodankin život na kraju svijeta: Goste dočekuje domaćom pitom, tako slasnom da joj je podignut i spomenik

Ovdje goste uspavljuje žubor Plive, a budi ih cvrkut ptica.

Redakcija

srpskainfo.com

Foto: srpskainfo.com/ Mirjana Ribić

Kada se probude dočeka ih osmijeh neumorne domaćice, a pored rijeke sto pun đakonija: topli uštipci od heljde samljevene u vodenici, pa kajmak, cicvara, sok od koprive s medom i čuvena janska pita, kojoj su u Šipovu podigli spomenik.

Da biste ovih vrelih dana doživjeli ovakvu čaroliju, valja otputovati na kraj svijeta. Nije daleko. Seosko „Domaćinstvo na kraju svijeta“ šćućurilo se na kraju puta u selu Pljeva kod Šipova, nadomak izvora rijeke Plive.

A ko god je ovamo došao, pokajao se nije.

Slobodanka Vasić (46), domaćica ovog gazdinstva, kaže da nije lako raditi i opstati u ovom poslu, pogotovo u doba korone, kada se broj turista prorijedio, a epidemiološke mjere donijele nove izazove.

– Nije lako, ali je lijepo. Mnogo rada, ljubavi, posvećenosti, ali i novca uloženo je u ovo domaćinstvo. Ali, sve se to na kraju isplati – kaže Slobodanka.

– Živjeti u ovoj ljepoti i na svom imanju pošteno zaraditi za pristojan život mnogo je bolje nego rintati u nekoj fabrici i čekati kad će ti poslodavac dati platu – kaže Slobodanka.

Zna ona o čemu govori. Iako je najveći dio svog života bila „samo“ domaćica u svojoj kući i brinula o suprugu i dvojici sinova, radila je povremeno i u tekstilnoj industriji, neprijavljena ili „na određeno“. Za siću, dakako.

U posljednje dvije godine Slobodanka je „zaposlena domaćica“, ona koja dočekuje turiste.

Radi sve: čisti i sprema apartmane za goste koji ovdje noće, priprema im hranu, čak i po narudžbi: svakom ono što poželi. Neko je vegeterijanac, neko ne podnosi mliječne proizvode, neko ima malu djecu, za koju valja pripremiti kašicu.

Sve može, Slobodanka je uvijek spremna: i za stalne goste i za „šetače“, koji nalete nenajavljeni.

Kako to izgleda vidjeli smo kada su se pred njenom kapijom iznenada „usidrila“ dva moćna terenca sa šestoricom nenajavljenih gostiju iz Srbije. Popili su kafu, naručili ručak i crno vino, pa otišli da prošetaju.

Domaćica kao kašika

Za dvadesetak minuta, dok su gosti obišli obližnju vodenicu i izvor Plive, sto se zašarenio i zamirisao.

Očas posla tu su se stvorili ćevapi u domaćoj lepinji, pa pita sa sirom i zeljem, plivska pastrmka, paradajz, uštipci… Sve domaće, ukusno…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije