najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Kakvo je vaše iskustvo sa promjenama vašeg tijela i težine kako starite?  

Sa 48. godina shvatam ovih 7 stvari o ishrani i kako da se osjećam dobro u svom tijelu.

Prevela: Maja Dropić

instagram/ lorrainepascale

 

  1. Ugljeni hidrati nisu neprijatelj. Oni su, zapravo, odlični. Kao mlađa, provela sam dugo vremena izbjegavajući ih iz straha da ću se udebljati. Ne trebate živjeti sa strahom od hrane.
  2. Kada jedem svjesno i razmišljam o onome što jedem prije nego što to samo stavim u usta, uspijevam da izbjegnem emotivno jedenje. Takođe, poređenje mog tijela sa drugima uvijek utiče negativno na mene. Poredi i očajavaj!
  3. Skloniji ste debljanju poslije tridesete, a poslije četrdesete višak kilograma se može taložiti u području stomaka. Ovo se dešava jer vam se metabolizam usporava. Ovo se dogodilo meni i počela sam tražiti načine da smršam. Isprobala sam sve dijete na svijetu dok nisam shvatila da se sve one rade na principu kalorijskog deficita. Balans je ključan.
  4. Kada izbjegavam neku hranu, to me samo tjera da je još više želim! Stoga se trudim da jedem ono što želim, ali umjereno. Osim čipsa… to mi je okidač i uvijek se borim da ga prestanem jesti.
  5. Kada sam bila mlađa fokusirala sam se na količinu onoga što jedem. Sada se mnogo više fokusiram na kvalitet hrane koju jedem jer je to jednako važno.
  6. Ne možete izbaciti lošu hranu vježbanjem. Pokušavanje da potrošite što više kalorija kako biste se riješili kalorija koje ste unijeli preobilnim ručkom je nezdravo i ne funkcioniše.
  7. Mnoga istraživanja su pokazala da je višak kilograma u srednjim godinama povezan sa bolom u zglobovima, sklonosti ka određenim vrstama raka, toplotnim udarima i noćnim preznojavanjem. Moje hormonalne promjene odrazile su se kao loše raspoloženje i nisko samopouzdanje.

Ovo su moje istine – vaše su možda drugačije. Nemojte slijepo vjerovati ničemu što nije tačno za vas, naročito u vezi izgleda tijela. Ako se mučite sa nečim, molim vas obratite se stručnjaku.

Sa društvenih mreža uzmite ono zbog čega se osjećate dobro, a ostalo odbacite.

Kakvo je vaše iskustvo sa promjenama vašeg tijela i težine kako starite?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije