najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

10 savjeta za mučnine u trudnoći

Tijekom prvog tromjesečja, trudnice mogu iskusiti rane znakove trudnoće.

Prenosimo: Redakcija

Kreni Zdravo

Foto: Canva

Jedan od njih su i mučnine koje mogu narušiti ovo vrlo sretno razdoblje u ženinom životu. Veliki broj žena se susreće upravo s ovim problemom te zbog svog stanja nisu u mogućnosti uzimati lijekove protiv mučnine. Mučnine mogu biti izolirane ili praćene povraćanjem, a u teškim slučajevima povraćanje može dovesti do dehidracije, slabog apetita i gubitka kilograma.

Simptomi mučnine u trudnoći

Mučnine u trudnoći se obično nazivaju jutarnjim, no one se mogu javiti tijekom cijelog dana. Najčešće se javljaju tijekom prvog tromjesečja, a najizraženije su nakon 10. tjedna trudnoće.

Mučnine mogu biti prisutne nakon obroka ili neovisno o obroku, ali su najčešće praćene odbojnošću prema hrani. Ponekad jake mučnine dovode i do povraćanja.

Iako mučnine ne mogu nauditi Vašem djetetu, posljedice povraćanja i dehidracije mogu, stoga je tada potrebno obratiti se svome liječniku za pomoć kako bi nadoknadili gubitak hranjivih tvari i tekućine.

Uzroci mučnine u trudnoći

Ne zna se točan uzrok mučnina u trudnoći, ali se smatra da glavnu ulogu ima hormonska promjena. Tijekom trudnoće rastu koncentracije hormona β-hCG, estrogena i progesterona. Također, povećana osjetljivost na mirise i žgaravica mogu imati ulogu u njihovom nastanku.

Često su žene koji su prvi put trudne sklonije nastanku mučnina i imaju teže simptome.

10 savjeta za ublažavanje mučnine u trudnoći

1. Pažljivo birajte hranu

Izrazito začinjena i masna hrana te kofein se trebaju izbjegavati, a prednost dajte hrani koja je lako probavljiva te ne potiče prekomjerno stvaranje želučane kiseline.

Hladna hrana ima manje intenzivan miris pa je to bolji izbor za trudnice koje se susreću s mučninom.

Nemojte biti gladni jer glad pogoršava osjećaj mučnine.

2. Održavajte fizičku i mentalnu aktivnost

Lagana fizička aktivnost u trudnoći olakšava simptome mučnine, a i vrlo je korisna u pripremi tijela za porod.

Zaokupite se aktivnostima kao što je čitanje knjiga ili šetnja kako biste misli zaokupili drugim stvarima, a ne razmišljali o mučnini.

3. Osigurajte dovoljan unos tekućine

Tekućina je sastavni dio stanica i našeg tijela, stoga je potrebno održavati hidrataciju organizma. U trudnoći ne brinemo samo za svoje tijelo, nego i za plod koji se razvija. Svaka dehidracija može dovesti do neželjenih posljedica, kako za vaše tijelo, tako i za plod. Ako Vam mučnine ne dopuštaju pijenje vode, pokušajte sisati kockice leda ili dodati sok od citrusa u vodu.

4. Čaj od đumbira i metvice

Đumbir je poznat po svojim antiemetičkim svojstvima (ublažava simptome mučnine). Možete ga konzumirati u obliku čaja, keksa ili bombona. Metvica također ima umirujući učinak na probavu, a hladan čaj manje iritira sluznicu.

5. Vitamini i suplementi

Bilo kakve lijekove i suplemente uzimajte uz dogovor s liječnikom. U slučaju da Vam vitamini i suplementi izazivaju povraćanje, pokušajte ih popiti navečer prije spavanja, uz hranu. Vitamin B6 može umanjiti osjećaj mučnine.

6. Izbjegavajte monitore

Monitori trepere velikom brzinom, a da mi to ni ne zamjećujemo. Oni mogu pogoršati mučninu. U slučaju da ne možete izbjeći njihovo korištenje, koristite zaštitne naočale, uvećajte i podebljajte font slova te izbjegavajte jarke boje.

7. Izbjegavajte okidače mučnine

Svaka trudnica se u vrlo kratkom periodu upozna sa stvarima i mirisima koji joj pogoršavaju mučnine, stoga se preporuča izbjegavati ih kako biste smanjili epizode mučnine. Mirisi limuna i ružmarina mogu umanjiti osjećaj mučnine.

8. Potražite pomoć za žgaravicu

Mnoge žene se tijekom trudnoće susreću sa žgaravicom, a ona dodatno može poticati mučninu. Liječnik će vam preporučiti uzimanje lijeka koji će smanjiti simptome žgaravice, a samim time i mučninu. Svakako, prije primjene bilo kojeg lijeka u trudnoći, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

9. Kontrolirajte disanje

Duboko i pravilno disanje dokazano pomaže u smanjenju osjećaja mučnine. Ispravnom tehnikom možete umanjiti i intenzitet mučnine.

10. Hrana kao pomoć za vrijeme mučnine

Začini kao što su komorač, cimet i kumin mogu pomoći u smanjenju mučnina. Dajte prednost voću i povrću s visokim udjelom vode, kao što su lubenica, dinja, naranče i sl.

Autor: Dr. Tihana Mazalin i Dr. Ana Jelčić u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije