najnovijeZabavna Lola

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju!

Prije nekoliko dana Španija  je otvorila granice za sve vakcinisane turiste i malo je boljih vjesti koje se mogu porediti sa ovom.

Redakcija

buro247.hr

Već godinu dana čekamo i zamišljamo taj trenutak kada ponovo možemo u šarenilo Barcelone ili ubrzanost i vibrantnost Madrida ili pod vrelo sunce Seville.

Postoje dobre šanse da ste već isplanirali neki put na Pirenejsko poluostrvo, i da ga nestrpljivo iščekujete, a do tada predlažemo da poznati španski vibe uselite u svoju svakodnevicu na drugačiji način.

Kako svi znamo, nema boljeg načina da se teleportiramo u neki drugi prostor i vrijeme do par dobro odabranih filmova i zato vas vodimo putem kinematografije u različite dijelove Španije.

Ovo su naši ljetni španski favoriti koji uspijevaju uhvatiti atmosferu ljeta i Španije u isto vrijeme. I ne, ne potpisuje ih sve Almodóvar.

“LUCIA I SEKS”

Lokacija: Formentera

Nakon smrti svog dečka Lorenza, Lucia odlučuje otići na duže vrijeme na udaljeni špansko ostrvo, Formenteru, i tamo pokuša naći neki mir i utjehu.

Nakon što stiže na ostrvo upoznaje Carlosa, profesionalnog ronioca i njegovu bivšu djevojku Elenu. Ovaj film je predivno svjedočanstvo o međuljudskim odnosima koji postaju najčudniji kada se najmanje očekuje i povezuje različite životne priče, pomalo zamagljuje granicu između stvarnosti i imaginacije, a kadrovi prirode Formentere su toliko omamljujući da je na trenutke lako pomisliti da smo već na plaži sa stopalima u pijesku i da nam more šušti u ušima.

“VICKY, CHRISTINA, BARCELONA”

Lokacija: Barcelona i okolina grada

OK, vjerojatno nema osobe koja već nije pogledala ovaj film (i to vjerojatno više puta), ali ako morate birati samo jedan naslov koji pored dinamične priče donosi i nevjerojatan osvrt na sve ljepote Španije, onda je to “Vicky, Christina, Barcelona”.

Film prati dvije djevojke koje odlučuju provesti ljeto u Barceloni. Mnogo španskog vina, muzike, sunca, ulice Rambla, prototip “španskog zavodnika”, komplikovani odnosi, ljubomora i strast. Sve što vrijedi kao stereotip Španije nalazi se ovdje, ali opraštamo sva ta opšta mjesta i zaokružujemo film uz oznaku “odgledati još jednom” zato što nam je Barcelona zbog svega toga bliža nego ikada.

“SAVAGE GRACE”

Lokacija: Sitges

Sedamdesete, očaravajući pejzaži Barcelone i Sitgesa, i ozbiljno kompleksna priča koja prati Barbaru Daly Baekeland (Julianne Moore), američku bogatašicu i njenog sina Antonyja (Eddie Redmayne) koji provode ljeto u Španiji.

Prilično uznemiravajuć film zasnovan je na istinitoj priči o njihovom čudnom, disfunkcionalnom odnosu koji je navodno bio i incestuozan i koji se završio ubistvom Barbare od strane njenog sina. Upozorili smo vas da je priča prilično komplikovana, ali isto tako pejzaži i kadrovi su toliko prelijepi da se horor malo izbalansira.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije