MedicinanajnovijeNaslovna vijest

Pitali smo kozmetologa: Može li kozmetika i njena pravilna upotreba stvarno spriječiti starenje?

Sitne bore nisu sitna stvar. Mnoge Lole ih ne vole i žele da ih izbrišu, ali ne znaju kome i čemu da vjeruju. I najsrećnije bi bile ako bi to moglo da se desi bez igala i bockanja. Da li ste i vi jedna od njih?

Redakcija-

Možda ne postoji magično rješenje koje će kožu zauvijek zadržati mladolikom, ali postoji niz faktora koji utiču na to da proces starenja odložite i umanjite njegove posljedice. 

Da li su kozmetički preparati i tretmani magija ili uzalud potrošen novac? Pitali smo najbolju osobu za to – Ana Golić, diplomirani kozmetolog, odgovara na vaša najčešća pitanja. 

Draga Ana, dobrodošla na Lolu. Današnja tema je zanimljiva iz različitih uglova, jer čini nam se da kao nikad prije pokušavamo da zaustavimo starenje. Reci nam, kao neko ko se bavi upravo takvim tretmanima – je li to moguće?

Draga Lolo i sve lijepe Lole koje čitate, mislim da nam je svima jasno da starenje nije moguće zaustaviti, ali isto tako i da nema osobe koja barem na trenutak nije poželjela upravo to – prestati stariti. Ili još bolje, pomladiti se.

Bajke i mitovi su jedno a realnost sasvim drugo. U stvarnosti je situacija za nas dosta nepovoljna, starenje ne možemo zaustaviti. Ipak, možemo poduzeti mjere kojima potičemo regeneraciju kože, stimulišemo sintezu kolagena i elastina i samim time produžavamo mladoliki izgled.

Postoje mnogi načini kako možemo ublažiti posljedice starenja, te prolongirati starenje kože a oni se uglavnom vežu uz zdrav način života. Da vas previše ne opterećujem s time da morate jesti mnogo voća i povrća, spavati barem 6 do 7 sati dnevno i kako ne smijete pušiti, reći ćemo samo da trebate biti umjereni u svemu. Jednostavno, nemojte pretjerivati u hrani, piću i bilo kojoj nezdravoj navici. Izbjegavajte stres. Koliko god je to moguće.

Pravilna kućna njega kože od 15. godine pa na više je jako važna, jer koža voli da se mazi, pazi, redovno tretira i njeguje.

Sigurna sam da ste već pročitali: “Priroda ti je dala lice kakvo imaš u dvadesetim godinama, na tebi je kakvo ćeš nositi sa 40 godina”. I ja se u potpunosti slažem sa time.

Postavlja se pitanje: Gdje je granica?

Nema granice! Ne stajemo, zauvijek se uredjujemo i njegujemo! Ženama je to u krvi, dokle god hodamo vodimo njegu o sebi i o svojoj koži. Naravno, prilagođenu godinama.

Ono što je bitno jeste naći mjeru i pravo sredstvo (kreme, tretmane) koje nam odgovara. Da zadržava naš lični identitet a opet da smo srećne u svojoj koži.

Granice nema – granice dermatologija/kozmetologija konstantno pomijera.

Ono što dosta žena navodi kao otežavajuću okolnost jesu – igle. Postoji li nešto što radi bez igle, a da stvarno ostavlja efekat kod zaglađivanja bora i generalno podizanja tonusa kože?

Većina žena se boji igle pa je to jedan od razloga što se pribjegava neinvazivnim tretmanima, dok s druge strane imamo situacije lošeg iskustva sa filerima (bockanjima) i takođe, imamo jako mlade osobe koje žele blage korekcije ili čisto malo dodatne svježine na koži, za šta svakako nije potrebna igla.

Trenutno kod nas u salonu ima mnogo tretmana koji nisu igličnog tipa a koji su anti-age i daju odlične rezultate.

U kontinuitetu i sa dobrom kućnom kremom ne možete a da ne primjetite razliku. 

Kakva su tvoja iskustva s Fillerinom?

Fillerina i ja smo BFF! Apsolutno nešto što je vrijedno probati. Fillerinu sam imala priliku probati prije četiri godine i tada su je povukli sa našeg tržišta, kupovala sam je gdje god smo išli na put… Tu sreću kada sam saznala da stiže kod nas – to se opisati ne može.

Kreme su u suštini jako jednostavnog sastava: mnogo hijalurona (različitih molekularnih težina), kolagen, elastin. Sve što koži treba da bi sijala. Potrošila sam jedan tretman, tri kreme i sada sam se počastila filerom za usne. 

Šta ako Fillerina kod nekog ne radi ono što je obećala?

Veoma je bitno šta se od nje očekuje. Ne možete na dugo netretiranu kožu aplicirati 14 tretmana i očekivati transformaciju.

Unos vode (da bi se hijaluron mogao vezati i bubriti) je izuzetno bitan. Savjetuje se dvije čaše vode prije apliciranja ali ako ste inače dehidrirani – to znači četiri čaše vode. Dvije vama – dvije Fillerini. 

Savjetujem djevojkama da slikaju kožu prije i poslije. Razlike ima samo što je možda ne vidite jer se svaki dan gledate u ogledalo, ali kada uporedite fotografije biće vam jasno da je Fillerina ipak odradila obećano.

Da li i šta ti koristiš kako bi zadržala mladost na licu?

Kao neko ko je iz ove struke, moram biti iskrena i reći da sam probala previše preparata i da uvijek kupujem nove preparate jer ne mogu odoliti da ne probam, a kada probam samo proslijedim dalje.

Imam 3-4 redovna preparata bez kojih ne ostajem a sve drugo proslijedim. Zadnjih devet mjeseci koristim samo Fillerinu i ujutro i uveče, jer mi definitivno najviše odgovara u trudnoći.

Pored toga redovni tretmani i mnogo, mnogo vode… Mnogo, mnogo smijeha, jer svakako svi moramo ostariti, kako ćemo se osjećati ne određuju samo naše godine nego ono nešto duboko u nama. Zato, redovno nanosite omiljenu kremu i osmijeh na lice.

Vaša Ana

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije