DogađajiKulturaLjudiLjudski odnosiMjestanajnovijePojave

Dove je u svojoj posljednjoj kampanji skrenuo pažnju na previše uređene selfije

Kampanju je kreirala firma Ogilvy.

Prevela: Maja Dropić

campaignlive.co.uk

Dove: kampanja se bori protiv trenda previše uređenih selfija na društvenim mrežama

Dove je nastavio svoju borbu protiv neprirodnih standarda ljepote kroz novu veoma direktnu kampanju firme Ogillvy. Ovog puta, koristili su aktivizam na društvenim mrežama.

Stavljajući narušavanje samopouzdanja kod djevojaka i žena na vrh dnevnog reda, brend firme Unilever obećao je da će se boriti protiv previše uređenih selfija.

Ključni momenat nove kampanje „Obrnuti selfi” je video od 60 sekundi u kojem se nalazi fotografija koju je jedna mlada žena postavila na društvene mreže.

Reklama prikazuje kako se fotografija vraća od nestvarne žene sa savršenom frizurom, punih usana i okruglog oblika očiju do fotografije mlade djevojke, otkrivajući njenu prirodnu ljepotu.

Na reklami se nalazi tekst: „Prtisak društvenih mreža narušava sampouzdanje djevojaka. Zaustavimo štetu.” Nakon toga, gledaoci se usmjeravaju na podsajt dove.com/confidence.

Kampanju su kreirali Alison Stiven koja je pisac reklamnih tekstova i umjetnički direktor Lijam Bušbi, a režirao ju je Benito Montorio kroz časopis Independent.

Ovo posljednje djelo je nastavak kampanje brenda Dove „Evolucija” iz 2006. godine. Ta kampanja je predstavila razvoj žene kroz snimak u kojem je ona uređivana kako bi se uklopila u nestvarne standarde reklamne industrije.

Alesandro Manfredi, izvršni potpredsjednik firme Dove, rekao je: “Sada kada su društvene mreže dio naše svakodnevnice, digitalna izobličenja se dešavaju više nego ikada prije, a alati koji su prije bili dostupni samo profesionalcima su sada na dohvat ruke mladim djevojkama i to bez ikakvih pravila i propisa”.

Djevojke širom svijeta osjećaju pritisak da sređuju i izobličuju svoj izgled, kako bi napravile nešto “savršeno”, što u stvarnom svijetu ne postoji.

„Dove želi da ovo promijeni skrećući pažnju na ovaj problem i obezbjeđujući besplatne alatke roditeljima i njegovateljima kako bi oni pomogli djeci da koriste društvene mreže na pozitivan način.”

Zvijezda kampanje, Grejs, izabrana je zbog njenog ličnog iskustva sa izobličavanjem svojih fotografija koristeći aplikaciju za retuširanje koja se nalazi u snimku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije