FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Možete li zamisliti da neko zabrani djevojčicama da se školuju?

Mnogo otpora je moralo da se savlada kako bi se konačno omogućila ravnopravnost dečaka i devojčica u školskim klupama.

Prenosimo: Redakcija

Facebook/Privatni časovi

Foto: Canva

Nama danas izgleda neverovatno i trivijalno, ali nekad je bilo veliko pitanje koje se rešavalo dugo i polako. Da vidimo kako je to izgledalo u slučaju Srbije.

Kada su posle Prvog srpskog ustanka počele da se otvaraju škole, ženska deca nisu smela da ih pohađaju.

Dato im je to pravo tek 40 godina kasnije, tačnije 1846. godina i primenjivali su se samo na osnovne škole koje su tada trajale šest godina. Ipak, nastavilo se pokušavati da se devojkama dozvoli da upišu srednju školu, iako će se otpor tamo ispostaviti još veći. Kako je Ministarstvo prosvete tvrdoglavo odbilo da promeni zakon, pojedini direktor škole su počeli da primaju studente o svom trošku i bez dozvole ministarstva.

A onda se točak istorije ponovo okrenuo nazad. Andra Đorđević, tadašnji ministar prosvete, da stane na put takvoj praksi, zabranio je 1894. ženskoj deci da se upišu u srednje škole.

Objašnjenje mu je bilo da je školovanje devojčica ′′ nenormalno, neprimereno i neprimereno ′′ i da je protiv razumevanja srpskog naroda! Šta god to značilo.

Kako se progresivne tendencije ne mogu zaustaviti, ovaj potez se pokazao samo privremenim stajalištem. Ipak, trebalo je sačekati punih 50 godina da se sva prava na školu, bez ikakvih ograničenja.

Ovo se konačno desilo posle Drugog svetskog rata, kada su ženama data mnoga druga, do tada uskraćena prava.

Zaključak je da danas treba uživati u svojoj slobodi i koristiti je za učenje, obrazovanje i (samo) obrazovanje, koliko god želite. I da to shvatiš kao privilegiju, koju neki nisu imali pre tebe.

Izvor: Facebook

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije