Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudimaO životu

Znaš da je sve u redu, ali u grlu je zapelo neko klupko

U glavi šljokice i duga, a ispod rebara tornado.

Prenosimo: Redakcija

Instagram

Foto: Canva

Znaš da je sve u redu, ali u grlu je zapelo neko klupko i ni naprijed ni nazad. Sve je okej, ponavljaš sebi u 3 ujutro, sve je okej, spavaj, vidi kako nam je lijep život, spavaj, ali unutra je neki vatromet koji je pošao po zlu, neki bijesni pas koji te grize za ključnu kost i ne shvataš odakle tu i kako da ga umiriš.

Naša tijela su pametna. Sjećaju se starih trauma, onih loših odnosa sa roditeljima, nepravdi iz djetinjstva i odrastanja, straha od greške i kazne, davnog stida i neprihvaćenosti i hroničnog manjka bezuslovne ljubavi.

Djeca u nama znaju da im nisu dovoljno govorili da su super, da su važni i voljeni i vrijedni bez obzira na sve i da neće ostati odbačeni i sami ako nešto uprskaju. Sjećaju se kako su odmor i igra morali da se zasluže, kako je uvijek bilo nešto da se radi i koliko je malo drugima trebalo za kritiku i ljutnju.

Naša tijela to ne zaborave, ali ni ne obrade do kraja i to ponekad ostane da visi kao neko mučno Njutnovo klatno u kome jedna emocija samo okida drugu i u beskraju se udaraju ujutra. Spolja je sve okej, ali unutra…

Nije rješenje da ubjeđuješ sebe da si umislila, jer time ne validiraš povrijeđenom i ranjenom dijelu sebe da pati. Ako pokušavaš samo da pobjegneš od emocije, ona će te juriti i tražiti dok joj se ne posvetiš.

Ne znam šta je rješenje za tebe, za svakoga je drugačije. Ali ono što znam je da kod svakoga počne isto – tako što sa puno nježne radoznalosti prestaneš da nagovaraš sebe da moraš da se osjećaš super i umjesto toga kažeš bijesnom psu koji živi unutra: “Tu sam, vidim te, važan si, što god da je, neću odustati od sebe”.

Tako što ponudiš sebi i djetetu unutra one stvari koje su nekad davno, davno nedostajale. I nastaviš da ih nudiš, uporno i dosljedno, dok i to dijete ne vidi da je sada zaista sve u redu.

Izvor: Instagram – Smartchange.me

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije