KulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

U Nepalu prva menstruacija mora da se provede u samoći i napolju

Na Maliju, ženama se preti natprirodnim i društvenim kaznama ako se ne izoluju u „menstrualnu kolibu“ tokom svog ciklusa.

U Nepalu, mnoge žene se šalju u štalu sa stokom ili u dvorište tokom menstruacije.

Redakcija

https://twitter.com/ZSolidarnost/status/

Tamo mali broj njih ima pristup toaletu. Zabranjuju im se mlečni proizvodi i izložene su muškom nasilju tokom trajanja menstruacije.

Na Himalajima, devojčice provode 10 dana napolju i same tokom prve menstraucije. Kasnije spavaju u štalama ili torovima.

I u Nepalu prva menstruacija mora da se provede u samoći i napolju.
U delovima Indije, žene koje menstruiraju se smatraju nečistim. Nemaju pristup toaletu, jedu iz posebnih posuda samo za menstruirajuće žene, i ne smeju da se pojave pred muškarcima.

Narodno verovanje je da su kravlji urin i balega dobri za „lečenje“ menstruacije. Mnoge devojčice izbegavaju školu dok menstruiraju. Nastavnice takođe.
Neke jevrejske zajednice i dalje se strogo drže verovanja da je žena nečista tokom menstruacije i posle porođaja.

Ako žena rodi muško dete, ritualni period čišćenja traje 40 dana. Ako rodi žensko, taj period je 88 dana. U tom periodu su na milost i nemilost zajednice i moraju da budu u izolaciji.

„Kakve to veze ima sa Srbijom i Evropom?“ I u Evropi, viševekovna stigma vezana za menstruaciju opstaje. U Srbiji se i dalje veruje u nekim krajevima da žena ne sme da se kupa tokom menstruacije, da ne bi umrla. Veruje se i da žena koja menstruira ne sme da prilazi bebi, jer će beba da se razboli ili će joj se desiti neko drugo zlo.

Ako na poslu ili u školi morate da promenite uložak, naučene ste da uložak krijete u džepovima ili neseserima (iako su ulošci sada redovno zapakovani i neupadljivi). Ako živite sa muškarcima, uvek strogo pazite da slučajno ne vide uložak, bilo upotrebljeni ili neupotrebljeni jer se muškarcima to gadi.

Mnoga ova sujeverja su potekla od straha od zaraze, ali razvoj medicine ih nije ukinuo i za to će biti potrebno vreme. Patrijarhalna sujeverja i stereotipi nisu potpuno nestali.

Da li i vi imate neku priču vezanu za menstruaciju? Neko lokalno verovanje? Da li su i muškarci u Vašem životu vrištali kada su slučajno naleteli na uložak ili tampon? Hajde da sprovedemo jednu mini antropološku studiju.

Preuzeto sa: twitter.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije