DogađajiKulturanajnovijeRadoznala Lola

Mario García Torres je organizovao izložbu dizajna u jednoj kući u Meksiko Sitiju

Umjetnik Mario García Torres je organizovao novu izložbu dvosmislenih predmeta raznih dizajnera u Meksiku, među kojima je i Hector Esrawe.

Prevela: Maja Dropić

Dezeen

Foto: dezeen.com

Izložbu je predstavila galerija Massa. Ime ove izložbe je Posljednji Stanar i ona je prikazana na adresi Palmas 1145, u maloj bijeloj kući o čijoj istoriji malo znamo.

Collar de Oaxaca dizajnerke Ane Pellicer / Izvor: dezeen.com

„Kuća izgleda kao ruševina”, rekao je García Torres.

„Kuća je malo starija, ali nije napuštena. U isto vrijeme, ona nije imala prošlost, bila je kao čista stranica na kojoj su se stvari tek trebale napisati.”

Kako ovaj umjetnik kaže, izložbu je vodila tradicionalna meksička kuća. Sve detalje, materijale i informacije je ona sama predstavila.

Dizajn Brajana Torina na izložbi u kući / Izvor: dezeen.com

Izložba je skup djela raznih umjetnika i dizajnera i ona pokušava da istraži nejasne granice između onoga što se smatra umjetničkim djelom i onoga što je funkcionalni dizajn.

Veliki stolić bez naziva dizajnera Brajana Torina napravljen od kovanog bakra prikazan je u praznoj sobi pored njegove odgovarajuće konzole bez imena i ekrana, takođe, bez imena.

Jose Dávila daje drveni namještaj / Izvor: dezeen.com

Stari namještaj meksičkog umjetnika Josea Davile pretvoren je u ove čudne balansirajuće skulpture.

Davilin drveni sanduk naslonjen je na betonsku ploču pored stepeništa kuće i on je povezan zategnutom crnom trakom sa velikim kamenom postavljenim ispod njega.

Čudno sastavljeni drveni ormarić / Izvor: dezeen.com

Stari ormarić je prelomljen na dva dijela i ponovo je sastavljen tako da stvara novu, nejasnu formu, dok je na spratu sto vodoravno pričvršćen za zid i osiguran crvenom jakom trakom koja je namotana u snop na drvenom podu.

Na postoljima se nalaze skulpture od žada i opsidijana u zemljanim tonovima i one podsjećaju na velike apstraktne šake.

Jedna od skulptura Jorgea Yázpika / Izvor: dezeen.com

Stolice od nehrđajućeg čelika sa naslonima u obliku oka gruzijskog dizajnerskog dvojca Rooms u potpunosti su drugačije od skulpturalne stolice koju je dizajnirao Garcia Torres i koja je napravljena od meksičkog mermera iz područja Oaxaca i Pueblo.

Stolice dizajnerskog dvojca Rooms / Izvor: dezeen.com

„Postoje mnoga umjetnička djela koja izgledaju kao da bi mogla biti korisna, kao i korisni predmeti koji podsjećaju na skulpture. Sviđa mi se ova neprijatnost koju to izaziva, kada se čovjek naprosto zbuni”, objasnio je Garcia Torres.

Studio „Small Alters by EWE”, kojeg je osnovao Hector Esrawe, takođe koristi lokalne materijale, a skup velikih čeličnih, mesinganih i aluminijumskih lampi, koje je takođe on dizajnirao i nazvao “Solstice Lighting Fifts” sija u hodniku, poput malih vanzemaljskih stvorenja.

Mermerna stolica koju je dizajnirao Mario García Torres / Izvor: dezeen.com

Ovo očaravajuće iskustvo doživljava svoj vrhunac u kupatilu kuće koje je u potpunosti prožeto umjetničkim djelima.

U kupatilu sa tamno smeđim mermernim zidovima i blijedo zelenim uređajima, nalazi se živopisna slika umjetnice Milene Muzquiz.

Sobe ove bijele kuće postale su dio izložbe / Izvor: dezeen.com

„Gledam na ovu izložbu kao na eksperimentalnu predstavu, pozorišno djelo u kojem je kuća pozornica, a svaki od predmeta u njoj je lik u predstavi,” objasnio je Garcia Torres.

Mario García Torres je umjetnik iz Monklove u Meksiku, koji radi sa raznim materijalima. Galerija Masa je putujuća galerija čije je sjedište u Meksiko Sitiju.

Neke od prethodnih izložbi u Meksiku uključuju predmete koje je Norberto Miranda dizajnirao da izgledaju poput masivnog pasulja i još jednu izložbu koju je organizovala galerija Masa u Meksiko Sitiju, a na kojoj su izloženi predmeti kao što je luster u obliku sijalice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije