Lole iz komšilukanajnovijePorodicaPraktična Lola

Roditeljstvo iz drugog ugla – Knjige koje vole roditelje i decu

Deca ne rade ono što im kažemo, već ono što mi radimo.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Roditeljstvo nimalo ne liči na ono što ste očekivali. Tantrumi, plakanje, neposlušnost i svakodnevna borba da ostvarite „normalan razgovor“ sa detetom mogu biti iscrpljujući. Ako ste jedan od onih roditelja koji su imali „veliki plan za uspeh“ pre nego što su dobili decu, možete se osećati poprilično razočarano što taj plan sada jednostavno „ne radi“.

Većina majki i očeva pokušava da nađe „savršenu formulu“ za vaspitanje „dobrog deteta“. Upravo u tom traganju za idealnim i savršenim propuste se one suštinski važne stvari, pre svega izgradnja kvalitetnog i zdravog odnosa roditelj-dete.

„Ne znam šta ću s njim“, „ona me ništa ne sluša“, „ne mogu da se izborim, sve što uradim je pogrešno“ – ako ste izgovorili bar jednu od ovih rečenica i ne umete da nađete onu pravu „meru vaspitanja“, ne plašite se! Donosimo vam nekoliko izvanrednih knjiga koje će potpuno promeniti vaš pogled na roditeljstvo.

Otkrivanje nekih novih, drugačijih pristupa detetu uz uživanje u čitanju dobro prevedene knjige mogu biti upravo onaj „zaokret“ koji vam je potreban. Umesto da na vaspitanje gledate kao na uzaludan posao koji vam baš i ne ide od ruke, saznajte kako da se povežete sa svojim detetom i ojačate tu vezu za ceo život.

Ovo su „knjige za roditelje koji vole svoju decu i istovremeno žele da im se ona sviđaju“.

Vaše kompetentno dete – Jesper Jul

Metode i naučna gledišta Jespera Jula doslovno će preokrenuti vaš svet „naopačke“. Danski psiholog Jesper Jul i njegovi revolucionarni stavovi promenili su na mnogo načina pogled na vaspitanje i podizanje dece u savremenom svetu. Smatrajući da su reakcije deteta uvek kompetentne, izražajne i smislene, te da je zadatak roditelja da neguje tu autentičnost i razume i govori „lični jezik“, Jul je osmislio nov sistem vrednosti za porodice u modernom društvu.

Savremena porodica treba da radi na izgradnji i razvoju odnosa uzajamnog i ravnopravnog dostojanstva između roditelja i deteta. Umesto tradicionalnog, autoritarnog prisutupa, Jul kaže da roditelji moraju početi da slušaju i uče iz iskrenih povratnih informacija koje dobijaju od svoje dece. Kad se osećamo frustrirano ili nezadovoljno zbog neke situacije u porodici, to je skoro uvek zato što nismo bili u stanju da svoja osećanja ljubavi pretvorimo u „ljubavno ponašanje“. U tome nam može pomoći upravo „lični jezik“, odnosno jezik koji se manje bavi potrebama a više sopstvenom emocionalnom iskrenošću.

Vaše kompetentno dete“ je knjiga koja će učiniti da umesto napornih i iscrpljujućih godina roditeljstva dobijete uzbudljivo vreme rasta i razvoja za celu porodicu.

Najsrećnija deca na svetu – Rina Mej Akosta i Mišel Hačison

Knjiga „Najsrećnija deca na svetu“ otkriće vam metode vaspitanja u Holandiji i sveto trojstvo roditeljstva na holandski način: jednostavnost, razboritost i staloženost. Zanimljivo je da su knjigu o najsrećnijoj deci na svetu napisale dve mame ne-Holanđanke. Amerikanka azijskog porekla i Britanka koje žive u Holadniji, udate su za Holanđane i podižu decu u ovoj zemlji pronašle su nešto zajedničko – divljenje načinu na koji Holanđani podižu svoju decu.

Mirne bebe i pitomi i razboriti tinejdžeri, spokojni roditelji koje ne muči griža savesti, prijatna večera u krugu porodice kao metod disciplinovanja dece? Ako vam zvuči kao bajka za odrasle, možda ste i u pravu, ali morate znati da ova bajka zaista postoji. U zemlji klompi i vetrenjača roditelji imaju primarni zadatak – da podižu decu punu samopouzdanja, na jednostavan i staložen način. Kroz razborit razgovor, ravnopravnu podelu obaveza roditelji vode decu do samostalnosti, ka školovanju bez stresa i čvrstom odnosu koji se zasniva na poverenju.

Prava dragocenost ovog priručnika leži u činjenici da je napisan iz ličnog iskustva, sa mnoštvom slikovitih i vrednih primera iz svakodnevnog života roditelja u Holandiji. U trinaest poglavlja dobićete korisne lekcije o disciplini, bezbrižnom detinjstvu i jednostavnom i skromnom životu.

Da su samo vaši roditelji pročitali ovu knjigu. Srećom, vi jeste – Filipa Peri

Već sa prvim poglavljem knjige „Da su samo vaši roditelji pročitali ovu knjigu. Srećom, vi jeste“ postaće vam jasno da je naslov i više nego adevatan. Shvatićete da je za vaspitanje srećne, zadovoljne i uspešne dece neophodno da najpre „prevaspitate“ sebe i preispitate sopstvena uverenja.

Opisavši u uvodu svoju knjigu kao „knjigu za roditelje koji vole svoju decu i istovremeno žele da im se ona sviđaju“, Filipa Peri je otvorila potpuno nove perspektive i ponudila prava „terapeutska“ rešenja. Polazeći od toga da svaki roditelj ostavlja deci u nasleđe pre svega emocije i obrasce ponašanja, autorka iznosi važna zapažanja o tome kako životno okruženje utiče na dete i koji su preduslovi za mentalno zdravlje. Pod pretpostavkom da je svako ponašanje vid komunikacije, ukazuje na priliku da se povežemo sa detetom umesto da ga „oblikujemo“.

majka-dete

Foto: Pexels.com

Filipa Peri smatra da zadatak roditelja nije da vaspita „savršeno dete“, već da kroz sopstvenu autentičnost pomogne detetu da izrazi svoj karakter i da izgradi i neguje čvrst, iskren odnos do kraja života.

Diši kao meda – Kira Vili

„Diši kao meda“ autorke Kire Vili je jedna od onih knjiga koje vole decu i koju ćete definitivno voleti i vi kao roditelj. Predivno ilustrovan priručnik sastoji se od 30 kratkih ali izuzetnih vežbi za postizanje mira i usredsređenosti na trenutak (mindfulness) – bilo kad i bilo gde.

Ako se pitate da li su vežbe za roditelje ili decu, odgovor je – za sve. Kroz simpatične lekcije o disanju, i dete i roditelj mogu naučiti kako da se fokusiraju na ono što je važno, da osete smirenost i staloženost i da se opuste. Kira Vili ukazuje na to da je potpuna svesnost ključ – ona pomaže detetu (i roditelju) da se usredsredi, obrati pažnju na to šta se zbiva u njemu i tako lakše prebrodi osećaj mrzovolje, umora ili besa.

dete-meda-plišani

Foto: Pexels.com

Diši kao zmija, zamisli da si oblak, protegni se kao mače, duboko udahni i izdahni – na zabavan i jedinstven način unesite mir i spokoj u svoj porodični život.

Uz proverene tehnike i vaspitne metode eminentnih psihologa i porodičnih terapeuta današnjice, biće vam mnogo lakše da savladate svakodnevne izazove koje donosi roditeljstvo. Staložen i jednostavan pristup, vežbanje „ličnog jezika“, doživljaj deteta kao kompetentne i autentične ličnosti – sve ovo može vam pomoći da podižete dete i uživate u svakom segmentu roditeljstva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije