najnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaRadoznala LolaSponzorisano

Povratak u školske klupe: Kako da pripremite djecu, ali i sebe na novu godinu punu izazova

Početak nove školske godine uvijek je bio poseban dogođaj u životu djece, ali i roditelja. U svima nama septembar budi neke posebne emocije.

Redakcija

Ovaj septembar s obzirom na epidemiološku situaciju u svijetu sa sobom nosi neke nove izazove sa kojima se moramo suočavati i na koje moramo pripremati i naše mališane.  Da bi nova školska godina bila što uspješnija, lakša i zdravija probajte da slijedite neke od sljedećih savjeta.

Ono što je najvažnije da uradite, posebno ako imate mališane koji kreću u prvi razred osnovne ili srednje škole ili su na onom prelazu od učitelja ka nastavnicima onda bi bilo najbolje da im date vremena da se naviknu. Dozvolite im da učestvuju u kupovini cool pribora i garderobe, ne insistirajte na stvarima za koje sigurno znate da će im biti potrebne, a njima se jednostavno ne sviđaju, stres izazvan ogromnom životnom promjenom im je u ovom trenutku sasvim dovoljan.

Ako u kući imate prvačića, potrudite se i da svoj raspored prvih nekoliko mjeseci prilagodite njemu, što je više moguće, onoliko koliko vam posao dozvoljava da budete fleksibilni. Veoma je važno da vaše dijete od samog početka osjeti kako ima vašu podršku i kako ste tu za njega na svakom koraku.

Pripremite se na najbolji mogući način

Praktični savjeti koje možete primjeniti kako bi se dijete što bolje prilagodilo podrazumijevaju i ustaljenu večernju rutinu. Ako niste stigli sa rutinom da počnete par sedmica prije početka škole, ne brinite, još uvijek nije kasno.

– Pobrinite se da dijete dovoljno spava i da ima dovojno sati sna. Nakon ljetnjeg raspusta biće potrebno određeno vrijeme da se stvari vrate na staro, ali važno je da istrajete i da budete uporni. Gledajte da dijete svako jutro ide na spavanje u isto vrijeme i da ustaje u isto vrijeme, prvih nekoliko sedmica čak i vikendom.

– Posebnu pažnju obratite na pripremu doručka i to zdravog. Veoma je važno da dijete prije odlaska u školu pojede nešto zdravo, bogato nutrijentima, jer će mu mozak bolje funkcionisati i lakše će se fokusirati na gradivo. Ukoliko se i vi, kao i veliki broj roditelja suočavate sa problemom da dijete neće da jede ujutro rano, onda bi trebalo da uvedete određenu suplementaciju. Naša preporuka je proizvod GE kids, namijenjen djeci starijoj od tri godine čiji je glavni cilj povećanje otpornosti organizma, a to nam je u ovom periodu najpotrebnije za naše klince. Proizvod sadrži sedam aktivnih sastojaka: reiši gljivu, matičnu mliječ, resveratol, ektrakt šioka, beta-glukane, likopen i kurkumu.  Dovoljno je da proizvod razmutite u 200 ml soka ili vode, date dijetetu da popije i budete bezbrižni da su vaši mališani dobili svoju dnevnu dozu zdravlja. GE kids možete kupiti u svim bolje opremljenim apotekama, ali i putem online prodaje.

-Napravite poseban kalendar u koji ćete upisivati sve obaveze koje vaše dijete ima tokom sedmice. Gledajte da bude što jednostavnije napravljen kako bi se dijete moglo snaći.

-Naučite klince da svako veče prije spavanje pripreme sve što im je potrebno za sljedeći dan kako bi jutra bila manje stresna.

Šta sa vremenom poslije škole?

Kad počne škola, veoma je važno da se i vrijeme nakon škole prilagodi školskim obavezama pa tako ponudite klinicima neku produktivniju alternativu gledanju televizora i igranju igrica. Pomozite djetetu da iskaže interesovanje za neke aktivnosti koje ga zanimaju i pokušajte da ne namećete svoje neostvarene ambicije. Budite svjesni činjenice da se vaša i interesovanja vaše djece neće uvijek poklapati i da je važno ono što oni žele i u čemu se pronalaze.

Veoma je važno da se djeca bave vannastavnim aktivnostima, ali je isto tako važno i da imaju slobodno vrijeme za igru ili da se jednostavno dosađuju, jer upravo na taj način razvijaju kreativnost.

Podstičite dijete da se druži i da razvija socijalnu inteligenciju, sa drugim roditeljima, dok su djeca manja dogovarajte druženja poslije škole.

Na samom kraju veoma je važno da dijete ima osjećaj da negdje pripada i da učestvuje u svakodnevnim kućnim poslovima, neka ima svoja zaduženja, ona koja vi smatrate da može riješiti bez ikakvog napora: pospremanje sobe, bacanje smeća, hranjenje kućnih ljubimaca…

Canva

I ne zaboravite, sasvim je normalno da i vi i dijete osjećate malu anksioznost jer se susrećete sa potpuno novim obavezama i problemima. Dozvolite sebi da budete nervozni, ali se potrudite da nervozu ne pokazujete pred djetetom.

Isto tako, dozvolite djetetu da kaže da mu se nešto ne sviđa, razgovarajte o onome što mu se dešava i pokušajte na vrijeme da prepoznate neke ozbiljnije probleme.

I srećan vam početak nove školske godine!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije