Ljudi s olovkamanajnovije

Jaffa trenutak – “Nena” : Srećan trenutak si TI

Dugo sam razmišljala o tome šta je sreća.

Šta ona podrazumijeva? Koje je to mjerilo sreće?

Piše: Redakcija

Da li postoje neki uslovi koji se ispune, pa ti eto kažeš: „E sada sam srećan.“? Pitam se šta to riječ „sreća“ označava? I da li je ona univerzalna?

A onda nekako nakon duge, neuspjele potrage shvatim da sreća nema definiciju. Nema oblik, nema uslove, nema formu. Shvatim da je zapravo od traženja sreće, mnogo važnije traženje i upoznavanje sebe.

Onaj trenutak kad nešto uradiš, pa pomisliš „kako sam to dobro uradio/la“. Pa nekako vidiš da ti nešto ide, pa se sviđaš sam sebi u tome.

Onaj trenutak kad čitaš neku knjigu pa vidiš da ti se ta knjiga baš i ne čita. Pa shvatiš da ta vrsta djela i nije nešto što ti je zanimljivo. Pa odeš korak dalje u upoznavanju sebe.

Ono kad ustaneš oko 9, pa ti to bude „ni tamo ni ovamo“ i shvatiš da tebi više odgovara da se budiš u 7.

Onaj trenutak kad naručiš produženu s mlijekom, pa vidiš da ti tu nešto ne odgovara. Pa sljedeći put kažeš „daj da probam kratku s mlijekom, možda će biti bolje“, a ono opet isto. Vidiš da nešto ne štima, ali ne znaš šta. A onda pomisliš da je možda mlijeko ono što je suvišno, pa naručiš kratku kafu i ona ti „sjedne“. I eto opet tog trenutka, otkrio/la si šta ti odgovara, a šta ne.

Ili ono kada se temperatura spusti sa 40 na 22 stepena, pa hodaš i razmišljaš „kako mi prija ova hladnoća“. Pa shvatiš da ti zapravo i ne voliš vrućinu i da je svaki oblik hladnog mnogo bolji za tebe od velikih vrućina.

Ili ideš tako ulicom i kosu ti pomjera lagani povjetarac, koji miluje tvoje lice i shvatiš „Bože koliko volim ovaj lagani vjetar“. Ili kad vidim oblake, pa one nestvarne prizore na nebu, prosto ne mogu a da ih ne fotografišem. Ali ne za Instagram ili Facebook, ne za druge, već za sebe, za svoju kolekciju. Pa shvatiš koliko te priroda oporavlja. I opet nešto novo za tebe.

Pa onaj trenutak kad izađeš na dejt, a ona druga osoba priča takve stvari da ti je teško da držiš koncentraciju dok priča. I shvatiš da zapravo to nije osoba čije priče tebe ispunjavaju i koje želiš da slušaš. Pa onda nakon nekoliko pokušaja, nađeš se kako slušaš nekog do tančina, a svaka tema koju pokrene u tebi proizvede milion misli i emocija, pa ti pravo lijepo. I da se smiješ i da plačeš. Eh, tek taj trenutak što te ispuni.

Pa onaj osjećaj kad pokušavaš da se mijenjaš, da nešto uradiš i tako iz hiljade pokušaja, naiđe jedan gdje shvatiš da to nije ono što ti treba, pa počneš da tragaš za nečim novim. Ili baš u tom trenutku shvatiš da je to ono što ti je trebalo, pa nastaviš još više i jače tim putem. I to su trenuci kad pronalaziš sebe.

Pa naiđe brdo emocija i misli, pa ne znaš šta ćeš ili ono „ne znaš jesi li došao ili pošao“, pa se isplačeš kao malo dijete i opet gledaš sebe, kako nakon toga reaguješ. Ustaješ li i ideš dalje ili ti je teško da se pokreneš. Pa i tu vidiš kakav si, od čega si građen i šta bi mogao još tu da dodaš ili oduzmeš. I eto opet nešto novo otkriješ.

Ili ono kad se nađeš u nekoj novoj situaciji. Pa ne ide baš dobro, pa padneš, pa ustaneš, pa pokušaš. I tad opet otrkivaš od čega si. Koji „mišić“ treba da se jača ili na koji da se nadograđuje. Ili je možda stvar u masi, pa na njoj treba da se radi.

Ili kad uzmeš da učiš, pa čitaš i čitaš, pa nikako zapamtiti. Pa zatvoriši pokušaš opet drugi dan. Onda pokušaš na neki drugi način. I tako u krug dok ne otkriješ šta to „pali“ kod tebe.

Pa se nađeš u situaciji, da ni ne znaš ko si i šta voliš. I uvidiš da trčiš da radiš ono što drugi vole, što njih ispunjava. Misleći da ćeš tako doći do te „sreće“ ili „srećnog trenutka“, a nekako ne dolaziš. I misliš „pa kako su drugi srećni sa svim tim, a ja nisam“.

E onda uvidiš ono bitno, onda dođe taj „srećni trenutak“ i shvatiš da sreća nije radnja, nije riječ, nije brdo uslova koje treba da ispuniš, nije formular koji treba da popuniš i onda kažeš „e ja sam srećan“. Ili kažeš „e ovo je moj srećan trenutak“.

Shvatiš zapravo da sreća si TI. I svaki trenutak kada dođeš do sebe, bilo da se smiješ ili plačeš, je srećan trenutak. Jer to je sve ono što čini tebe, jer to je sve ono što si ti.

Konkurs organizuju Lola magazin i Jaffa napolitanke

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije