Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Bludnica iz Biblije je postala psihologica u Hrvatskoj

Neki dan sam u jednoj bosanskohercegovačkoj pripizdini čula čovjeka koji govori: “Moj sin će je*ati s 15. 

Ako ne bude imao koga, ćaća će platiti”.

Marina Radoš

Nekoliko dana kasnije u jednom je hrvatskom mediju izašao članak: “Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja.”

U idealnom svijetu ovakav članak bio bi u onoj rubrici “Lijepe priče ponedjeljkom”. Jedna se žena izvukla iz pakla. Jedna je žena uspjela pobjeći.

Ne samo da više ne prodaje tijelo prljavim šovinistima i njihovim sinovima, nego se uspjela i školovati. Jednu od njih smo kao društvo uspjeli spasiti. Ajmo spasiti i druge?

No, daleko je naš svijet od idealnog. Članak u tom mediju bio je hajka na ženu koja je dva puta privedena zbog prostitucije, a danas je akademska građanka koja radi kao psiholog. Članak u tom mediju bio je poziv na kamenovanje bludnice, onako kako su u Bibliji farizeji i svjetina počeli kamenovati bludnicu.

Kako je ono išla ta priča? Aha.

“Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: “Učitelju!

Ova je žena zatečena u samom preljubu.  U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?” To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.

Foto: Canva

Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji.

A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” Ona reče: “Nitko, Gospodine.” Reče joj Isus: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”

Prvi kamen u članku o prostitutki koja se izvukla bacila je druga žena. Psihologinja. Ona  je zaključila da bivša prostitutka ne može biti “moralno čista i ispravna”.

Psihologinja koja u tekstu moralizira u idealnom svijetu izgubila je barem 50 potencijalnih pacijenata. Tko bi išao kod psihologa koji sudi i osuđuje grešnice?

Nije li psiholog tu da bi mu se reklo apsolutno sve te da on apsolutno sve shvati i objasni, i na kraju i najvećem grešniku pomogne da sam sebi oprosti svoje greške?

Podsjetila me priča o prostitutki koja se izvukla na stanovnika pripizdine koji je sam sebi obećao da će njegov sin imati spolne odnose s 15 godina te da će mu on darovati prostitutku.

Korisnicima usluga prostitutki i bivših prostitutki nikada se ne sudi. O njima ne postoje članci u novinama. Oni su ispravni i čisti.

Takvima zaista odgovara da prostitutka bude prostitutka i da njihovi sinovi imaju koga kupovati s 15 godina. U tim glavama je prostitutka potrebnija od psihologice.

U mozgovima balkanskih šovinista kurva treba ostati kurva, jer je tako njima lakše i draže.

Tako smo ovih dana u Hrvatskoj prepunoj katolika koji pobožno slušaju sva evanđelja ponovno gledali kamenovanje biblijske bludnice koja je postala psihologinja. Ona je kamenovana na naslovnoj strani jednog od najčitanijih medija u zemlji.

Ipak, ta priča je veličanstvena baš zbog toga što je prostitutka evoluirala u psihologicu. Psihologicu koja je potrebna djetetu od 15 godina koje raste s ocem koji smatra da on mora je*ati s 15 i da će, ako nema koga, ćaća platiti prostitutku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije